Herculanea najviše ulagala, Monte Giru najveći prihod

Herculanea i Plinara pozitivan rezultat zahvaljuju vrijednim investicijama (M. MIJOŠEK)
Herculanea i Plinara pozitivan rezultat zahvaljuju vrijednim investicijama (M. MIJOŠEK)

Nakon što su raspravljali o poslovanju pulskih gradskih ustanova, u petak će vijećnici pred sobom imati i rezultate poslovanja gradskih poduzeća za 2013. godinu te Pulskog centra za poduzetništvo i NK Istre 1961 (gdje je Grad manjinski vlasnik).

Godinu je u najvećem plusu (1,5 milijuna kuna) završio Monte Giro, a s daleko manjim iznosima, ali ipak u plusu slijede Castrum, Plinara, Herculanea, Vodovod, Pulapromet, Pula parking i Tržnica. Najveći gubitak iskazali su Kaštijun, zato što još nije počeo gospodarsku djelatnost, i NK Istra 1961 koja će milijunski gubitak, kažu, pokriti iz redovnog poslovanja. Najveću dobit iskazali su, pak, Pula parking i Herculanea od po 200-tinjak tisuća kuna.

Herculanea je, dakle, prošle godine ostvarila 59,2 milijuna kuna prihoda, ali je to 407 tisuća kuna manje u odnosu na godinu dana ranije. Smanjenje objašnjavaju manjim prihodom od pružanja usluga, za 617 tisuća kuna, dok poslovni prihodi bilježe povećanje i to zahvaljuju prihodima od kompenzacija, subvencija, dotacija, refundacija i sličnog. Rashodi su tijekom 2013. godine bili 59 milijuna kuna te su i oni manji za 362 tisuće u odnosu na godinu ranije. Herculanea je tako prošlu godinu završila s 219 tisuća kuna dobiti.

Ono što je obilježilo proteklu godinu, navodi se u izvješću, jest da je drugu godinu za redom Herculanea realizirala značajna investicijska ulaganja. Nakon uspješne 2012. godine i uloženih 40 milijuna kuna, i 2013. godina bilježi značajne investicijske aktivnosti od gotovo 47 milijuna kuna, bez obzira na još izraženije negativne gospodarske trendove.

Monte Giro je prošlu godinu ostvario 20,3 milijuna kuna prihoda, što je za 113 posto više nego godinu ranije. Bilježe doduše manji broj usluga, ali to pojašnjavaju manjim brojem umrlih u toj godini. Rashodi su tijekom 2013. godine iznosili 18,8 milijuna kuna i proporcionalno su rasli s prihodima te su ukupno povećani za 98 posto.

Društvo je na kraju godine ostvarilo bruto dobit u iznosu od 1,5 milijuna kuna, a neto, nakon odbitka poreza na dobit, 1,2 milijuna kuna. (N. SOFTIĆ, S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter