Help desk:Sve informacije o energetskoj učinkovitosti


U Informacijskom centru Pula EDIC (Giardini 2) otvoren je  FIESTA help desk, gdje će građani od idućeg tjedna moći dobiti sve informacije vezane uz energetsku učinkovitost u vlastitim domovima te doznati koje su aktivnosti Grada u sklopu europskog projekta FIESTA. Najavile su to na jučerašnjoj konferenciji za novinare Kristina Fedel Timovski, voditeljica Odsjeka za europske politike, međunarodnu suradnju i informiranje Grada Pule te Minja Savović, voditeljica Pododsjeka za energetsku učinkovitost gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

U sklopu projekta FIESTA (Families Intelligent Energy Saving Targeted Action) - Promicanje inteligentnih energetskih ušteda u obiteljima, koji provodi 14 partnera iz pet država EU-a, Gradu Pula pripalo je 570.000 kuna europskog novca, dok će 25 posto sufinancirati Grad putem rada zaposlenika angažiranih u projektu.

Građani, međutim, neće moći dobiti financijsku pomoć za obnovu fasada ili krovišta, već isključivo informacije vezane uz štednju i način potrošnje energije za grijanje i hlađenje u kućanstvima te se educirati o energetskoj učinkovitosti. Također će moći dobiti informacije o aktualnim natječajima kojima se sufinancira energetska obnova.

Ciljna su skupina obitelji s djecom, a namjera je promijeniti način ponašanja obitelji u načinu korištenja sustava grijanja i hlađenja, usmjeravanje obitelji prema kupnji energetski učinkovitih sustava za grijanje i hlađenje, te smanjenje potrošnje električne energije i povezanih štetnih emisija. Također se žele potaknuti obitelji na ulaganje u obnovljive izvore energije s obzirom da je sektor kućanstva jedan od najvećih korisnika energije u Europi, s udjelom od čak 29 posto u sveukupnoj potrošnji energije. S druge strane, grijanje i hlađenje domaćinstva čini gotovo dvije trećine prosječnih režijskih troškova. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter