HDZ: Pula nikada nije bila sjedište Istarske županije

Pazin bi, vele HDZ-ovci, gubitkom statusa sjedišta Županije izgubio i status velikog grada (Arhiva)
Pazin bi, vele HDZ-ovci, gubitkom statusa sjedišta Županije izgubio i status velikog grada (Arhiva)

Vezano uz prijedlog IDS-ovca Valtera Boljunčića da Pula postane sjedište Istarske županije, koji je upućen u saborsku proceduru, priopćenjem se oglasio i istarski HDZ te ga ovdje prenosimo.

"Saborski zastupnik Valter Boljunčić u svojoj izjavi koja je objavljena u Glasu Istre 15. siječnja obmanjuje javnost. Izjava da Pula ponovno postaje sjedište Istarske županije neistina je jer Pula nikada nije ni bila njeno sjedište. Istarska županija osnovana je 1992. sa sjedištem u Pazinu.

Današnja Kukuriku koalicija pak raspravlja o regijama, u kojima će Istra izgubiti svoj status regionalne samostalnosti koji joj je dala HDZ-ova većina u Saboru 1992., a i svi trenutni događaji vezani uz državne institucije, kojima se sjedište upravljanja prebacuje u Rijeku, to potvrđuju. Gospodin Boljunčić je saborski zastupnik koji oduzima političku samostalnost Istre podrškom Kukuriku koaliciji, no njemu ostaje samostalnost lokalnog odlučivanja u Puli, jer iz njegove izjave očito je da je on saborski zastupnik koji predstavlja građane Pule, a ne Istre.

Izjava da se ispravlja povijesna nepravda koja je nanesena Puli, a da se pritom Pazinu neće ništa oduzeti, totalna je neistina.

Pula je i do sada bila realno središte Županije, pa i po izjavi njegovog predsjednika stranke, župana g. Jakovčića, koji je jučer između ostalog na konferenciji za novinare rekao "da će se Istrom upravljati iz Istre i od nigdje drugdje".

Pazin je i danas simbolički sjedište Županije, a samim tim spada u kategoriju velikog grada. To će izgubiti promijeni li se sjedište Istarske županije, a Pula neće ništa posebno dobiti, već će samo simbolički status, a ni to, jer taj dio po planovima Kukuriku koalicije preuzima Rijeka.

Za aktualne gospodarske krize, kada nezaposlenost raste, oni koji imaju odgovornost danu od građana da se brinu o funkcioniranju lokalne samouprave (a ista politička koalicija ima tu odgovornost i na državnom nivou), ti isti bave se politikanstvom šest mjeseci prije lokalnih izbora i kreću zabavljati narod da bi ih obmanuli te još jednom preveslali; žele im preusmjeriti misli s ključnih poteškoća ovih prostora. Njima samima važno je jedino na koji način ponovo prevariti birače i ostati na vlasti.

Gospodine Boljunčiću, vi ste kao član Kukuriku koalicije prije četiri godine u predizborno vrijeme obećali građanima izgradnju bolnice u Puli - kao saborski zastupnik dužnost bi vam bila pobrinuti se za to, zar ne!? Obećali ste izgradnju staračkih domova, dva u Puli, po jedan u Pazinu, Labinu i Umagu - što ste vi osobno po tom pitanju učinili? Obećali ste priključak na zemni plin u svim istarskim gradovima do 2010. - koliko gradova je priključeno? Obećali ste rješavanje ulaska u Pulu kružnim tokom na dva nivoa - prometne kolapse na ulazu u Pulu, koji traju i danas, da zaboravimo? Obećali ste 2.000 novih radnih mjesta kroz projekt "Brijuni rivijera" - vi svoje radno mjesto imate, ali ne zaboravite da su vam ga građani priskrbili svojim glasovima!

Gospodine Boljunčiću, programi i obećanja vaše koalicije su bili konkretni i građani su očekivali njihovu konkretnu realizaciju, ako ne u cijelosti, a ono barem dobrim dijelom, a vi politizacijom i dalje želite zadržati masku na svom licu i zato konstatiramo - obmanjujete javnost!"


Podijeli: Facebook Twiter