Hajdaš Dončić u Poreču: Prioritet gradnja obilaznica

Siniša Hajdaš Dončić, Valter Flego, Edo Kos i Loris Peršurić u obilasku gradilišta trase zaobilaznice (M. MIJOŠEK)
Siniša Hajdaš Dončić, Valter Flego, Edo Kos i Loris Peršurić u obilasku gradilišta trase zaobilaznice (M. MIJOŠEK)

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić boravio je danas u službenom posjetu Poreču, gdje je uz pratnju župana Valtera Flega obišao novoizgrađene molove i lukobran u luci javnog prometa u Červar Portu te gradilište južnog dijela porečke zaobilaznice od Varvari do Košambre.

S učinjenim u luci Červar Porta ministra je upoznao ravnatelj Lučke uprave Poreč Željko Čorak, a riječ je o investiciji vrijednoj oko četiri i pol milijuna kuna, u što je Lučka uprava uložila 2,95 milijuna kn vlastitih sredstava, Ministarstvo milijun, a Istarska županija 550 tisuća. Dva nova mola imaju 110 vezova, najvećim dijelom komunalnih, za lokalno stanovništvo, te manjim dijelom nautičkih, a napravljena je operativna obala za putničke i ribarske brodove, saniran lukobran sa školjerom te produbljena luka.

Čorak je najavio da će uskoro krenuti i treća faza izgradnje, u kojoj će napraviti još jedan mol s 50 vezova, što znači da će ovaj dio luke javnog prometa prema uvali Lunga tim zahvatom pružiti ukupno 170 vezova. No, kako je rekao Čorak, ni to nije dovoljno, jer je interes velik, a trenutno imaju 217 zahtjeva za vezove.

Ministar Hajdaš Dončić kazao je da je riječ o projektu koji je pokrenulo resorno ministarstvo kroz svoj fond namijenjen lokalnim lučkim upravama za širenje komunalnih vezova i svega što podiže standard korisnika u lukama.

- Ova investicija je dobra i iz socijalne dimenzije, jer zadovoljava potrebe lokalnog stanovništva, a također i povrat kapitalne investicije nije predug, jer znamo da kapitalne investicije kroz strukturu trajanja imaju duge vremenske sljedove. Upravo kroz cijene vezova koje su prihvatljive možemo dobiti zadovoljavajuću brzinu povrata investicije.

I sama Lučka uprava Poreč je definitivno samodostatna jer vlastitim prihodima može financirati sve zaposlenike, kojih je u sezoni četrnaest. To je zapravo lijepi primjer jedne lokalne komunalne tvrtke. Bolje da imate deset ovakvih malih održivih investicija nego jednu megalomansku, od koje u sljedećih 40-50 godina nema efekta, rekao je ministar.

Što se tiče iduće faze radova na molu u Červar Portu kazao je da imaju fond od 40 milijuna kuna za sljedeću godinu, postoje kriteriji za sve lučke uprave i, ako oni budu zadovoljeni, sljedećim će natječajem sigurno pomoći i ovom projektu. Dodao je da nastoje financirati sve projekte koje su potrebni u svim županijama, ali isto tako i ne "razmrviti" novac, već ga namijeniti za potrebne investicije poput ove.

Gradilištem južnog dijela porečke zaobilaznice od rotora Varvari do budućeg rotora na Košambri ministra je proveo direktor Hrvatskih cesta Edo Kos zajedno s predstavnicima izvođača radova, zajednice ponuditelja Cesta iz Pule i Đusto iz Poreča. Riječ je o investiciji vrijednoj 20 milijuna kuna bez PDV-a. Trasa je duga 1.650 metara, s pripadajućim krakovima u dužini od 500 metara.

- Prioritet Vlade i nadležnog ministarstva je rješavanje zaobilaznica i prometnih čepova gradova i naselja. Kao što smo jutros već svjedočili početku radova zaobilaznice u Virovitici, tako smo vidjeli da je uz dobru ponudu zajednice ponuditelja uključivanje projektanata, lokalne samouprave - Grada Poreča u rješavanju imovinskopravnih odnosa došlo do realizacije ove zaobilaznice.

To je prihvatljivo kako s razine Hrvatske, tako i s razine EU-a, osobito imajući u vidu period 2014. - 2020. godine, gdje će jedino zapravo, osim pograničnih cesta i mostova koje nas spajaju s državama iz regije, biti moguće financiranje ovakvih cesta i zaobilaznica u gradovima.

Preokrenuli smo stoga priču cestogradnje u Hrvatskoj pa su nam prioritet gradovi i radi se na rješavanju zaobilaznica, prvenstveno po pitanju sigurnosti, kazao je Hajdaš Dončić.

Gradilište se razvija predviđenom dinamikom - u tijeku su zemljani radovi, izmještanje magistralnog vodovoda te izgradnja dva putna prijelaza Garbina -  Stancija Lindi i Musalež - Grbinovica.

Kos je rekao da bi zahvat trebao biti gotov do kraja rujna, a čim Grad Poreč riješi imovinskopravne odnose za preostali dio do Molindrija, čime će se kompletirati cijela porečka zaobilaznica, Hrvatske ceste imaju u programu u četvrtom kvartalu raspisati i natječaj za ovaj zadnji dio.

Time bi se kompletna zaobilaznica stavila u funkciju, čime bi se promet na "staroj" cesti i zaobilaznici rasporedio u omjeru po pedeset posto.

Bez rezova

Na pitanje novinara hoće li novim rebalansom državnog proračuna biti rezova u njegovom ministarstvu, Hajdaš Dončić je odgovorio niječno.    

- Nema mjesta za rezove jer je riječ o tzv. "protočnom ministarstvu", koje transferira Hrvatskim cestama, autocestama i željeznicama sredstva koja ubire od trošarina, oko 2,8 milijardi kuna. S druge strane financira većinu kredita državnih lučkih uprava. Neke uštede su učinjene, mislim da ćemo u rezovima nešto sudjelovati u materijalnim sredstvima, ali to su pitanja za druga ministarstva, rekao je ministar. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter