Hajdaš Dončić: Novi letovi u Pulu dovode pola milijuna putnika

Ministar je u pratnji direktora Zračne luke razgledao pulski aerodrom (D. ŠTIFANIĆ)
Ministar je u pratnji direktora Zračne luke razgledao pulski aerodrom (D. ŠTIFANIĆ)

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić posjetio je jučer pulsku Zračnu luku gdje je u društvu direktora pulskog aerodroma Svemira Radmila i pročelnika Županijske uprave Valeria Drandića obišao gotovo kompletnu Zračnu luku.

Tijekom posjeta, ministar je obišao i novu vatrogasnu zgradu koju je financiralo resorno ministarstvo u vrijednosti od 3,6 milijuna kuna, a direktor Zračne luke Svemir Radmilo ministru je pokazao i novouređeni Travel value & duty free shop.

Ministar je obišao i međunarodni terminal koji je uređen uz pomoć bespovratnih EU sredstava iz IPA Adriatic fonda. Po riječima direktora zračne luke Svemira Radmila, dovršena je prva faza prilagodbe putničkog terminala za schengenski režim prometa, a ta je faza uključila dolazni terminal. Druga će faza biti provedena nakon ove sezone, a odnosi se na unutarnji dio terminala.

Ulaganja u obnovu

Tijekom posjeta, ministar je obišao i okoliš zračne luke u čije je uređenje investirano 1,1 milijun kuna, a u rad je pušten i novi biopročistač za otpadne vode u što je pulska Zračna luka uložila 1,5 milijuna kuna.

Osim ulaganja u obnovu i unaprjeđenje infrastrukture te ulaganja u sigurnost zračne luke, Radmilo je naglasio da samo ove godine aerodrom bilježi trend uvođenja novih linija, poput nedavno uvedene za Bristol, s kompanijom Thompson, za London Gatwick, s kompanijom Norwegian Air, a od idućeg mjeseca biti će uspostavljena i linija za Helsinki. Također najavljeno je da se od lipnja mogu očekivati i nove linije, odnosno letovi EasyJeta za London Gatwick i let kompanijom Vueling za Rim, a sve to ide u prilog očekivanoj statistici da Zračna luka ove godine dočeka ukupno 400 tisuća putnika, što je rast od pet posto u odnosu na lani.

- Da sam ministar zračnog prometa vjerojatno bih bio najpopularniji ministar u Hrvatskoj, jer zračni promet kojeg čine zračne luke i nacionalni operater, bilježe rast, pa tako i pulska zračna luka koja ove godine očekuje i dobit od 7 milijuna kuna. Vrlo je dobra najava dolazak EasyJeta jer ta kompanija u ostale dvije zračne luke u Hrvatskoj povećava broj putnika, što znači da bi pulska zračna luka vrlo brzo dosegla broj od pola milijuna putnika, kazao je ministar Hajdaš Dončić.

Master plan

Podsjetio je da je resorno ministarstvo pulskoj zračnoj luci dodijelio garant za dodjelu EU-sredstava koja će se iskoristiti za izradu master plana kojeg zračna luka mora završiti do rujna iduće godine. Ministar je izjavio da je na pulskom aerodromu završena bezbolna smjena generacija te da je stigla mlađa i progresivnija ekipa za koju vjeruje da će i u budućnosti dobro raditi te da zračna luka više nikada neće biti u problemima što se tiče tekuće likvidnosti.

Naglasio je da država primjenjuje i novu regulativu koja se tiče subvencioniranja domaćeg prometa, takozvane PSO ugovore za javno obavljanje usluga, te da će se krajem godine raspisati novi natječaj za PSO u što će biti uključena i pulska Zračna luka. Na kraju obilaska uputio je sve pohvale aerodromu, kazavši da se radi o jednoj od reprezentativnijih mini zračnih luka u Hrvatskoj. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter