GUP: Građani napustili raspravu uz povike Addio Pola

Brojni građani pratili su javno izlaganje (D. ŠTIFANIĆ)
Brojni građani pratili su javno izlaganje (D. ŠTIFANIĆ)

U prepunoj velikoj dvorani pulskog Doma hrvatskih branitelja večeras je, u sklopu raspisane 15-dnevne javne rasprave, održano javno izlaganje o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP) i Prostornog plana uređenja (PPU) grada Pule, koje je prošle srijede otkazano zbog velikog interesa građana koji nisu stali u vijećnicu. Izmjene i dopune GUP-a i PPU-a odnose se, javnosti najinteresantnije, na planirano uređenje poluotoka Muzil, ali i područja Monte Turko, Šikića-Busolera, Stare Plinare, lokacije gradskog bazena na Valkanama te Promontore (uz Marsovo polje). No, ubrzo nakon početka rasprave uslijedio je preokret te je većina okupljenih građana napustila dvoranu uz povike "Adio Pola" i "Hoćemo referendum".

Većina početnih pitanja građana bila je usmjerena na problematiku Muzila poput je li moguće da Muzil bude u funkciji Pule i građana, a ne pojedinaca. Potom se pitalo koliko će održavanje golf terena trošiti vode, koliko će koštati izgradnja komunalne infrastrukture, te zašto se Muzil otima Puljanima.

Odmah na početku građani su negodovali zbog načina vođenja rasprave jer su željeli pitanja postavljati usmeno a ne pismeno, te se često čulo glasno neodobravanje odgovora koji su ponudili nadležni. U jednom je trenutku gotovo došlo do bojkota rasprave kada je velika većina građana ustala ne želeći poslušati savjet pročelnika Giordana Škuflića da se argumentirano i pristojno raspravlja. Oko 21 sat, na prijedlog Dušice Radojčić iz Zelene Istre, gotovo 90 posto građana demonstrativno je napustilo raspravu uz povike "Adio Pola" i "Hoćemo referendum". Radojčić je bila preuzela riječ i okupljenima kazala da su izmjene i dopune plana pogodovanje investitorima što pokazuje cijeli projekt Brijuni rivijera. Kada ju je Škulfić prekinuo, ona je pozvala prisutne da napuste dvoranu i pokažu prezir prema "ovim ljudima".

Prije toga izmjene i dopune PPU-a predstavio je arhitekt Boris Petronijević iz Urbisa, a one GUP-a arhitektica Jasminka Peharda Doblanović. Predstavljanje je započeto dokumentacijom i razlozima zbog čega se kreće u izmjene i dopune ključnih planova za Pulu. Petronijević je ukratko izdvojio da se promjene odnose na formiranje zona ugostiteljsko-turističkih namjena koje će se nalaziti na poluotoku Muzil, Ferijalnom i otoku Veruda (Fratarski). Potom su predstavljena područja gdje se planira zona gospodarenja otpadom Kaštijun, a redefinirana su područja posebne namjene poput Vargarole, Valdebeka i Zračne luke, te su planirane nove morske luke kod tvornice cementa, Ribarska koliba, Bunarina i Stoja.

Petronijević je potom ponovio što je izmjenama i dopunama predviđeno i planirano na Muzilu. Od količine površine koju će zauzimati golf igralište, maksimalnog broja postelja, do plana po pojedinim zonama poput Smokvice, Doline suza, Fižele i utvrde Marije Luise. Istaknuo je da je izmjenama moguća čak i gradnja dvije garažne kuće. O Muzilu je, također, govorila i Peharda Doblanović, koja je ponovila da se u izmjene kreće radi usklađivanja sa županijskim prostornim planom. (Piše Nera SOFTIĆ; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter