Gripa u siječnju "pokosila" 707 Istrana

Ilustracija (S. JEŽINA)
Ilustracija (S. JEŽINA)

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo na području Istre do 25. siječnja evidentirano je ukupno 707 oboljelih od gripe. U četvrtom tjednu ove godine od 19. do 25. siječnja prijavljeno je bilo 485 osoba, a u tjednu prije 209 osoba.

Broj se udvostručio u odnosu na lani

- Znači, broj se više nego udvostručio, a očekuje se i dalje porast broja oboljelih, komentirala je epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Branka Sep. Po njenim riječima, među oboljelima najviše prevladava populacija između 30 i 64 godina.  U toj dobi je najviše zaraženih, njih 360, zatim slijede djeca između 7 i 14 godina među kojima je trenutno 95 oboljelih, a od gripe je po zadnjim podacima oboljelo i devet beba do godinu dana. Gripa je ove godine očito uzela maha što potvrđuju i podaci, jer lani je u siječnju od gripe oboljelo samo 38 osoba, dok ih je već sada čak 707.

-  Podatke o cijepljenim osobama imamo samo za područje Pule i to ne potpune jer je 77 posto liječnika obiteljske medicine predalo izvješće o broju cijepljenih, te za područje Labina i Buzeta. U tijeku je i prikupljanje izvješća za Poreč, Umag, Pazin i Rovinj, kazala je dr. Sep.

Dodala je  da je u Puli u ambulantama obiteljske medicine cijepljeno 2. 505 osoba, u Zavodu za javno zdravstvo cijepljeno je njih 282, u Labinu 1. 623, a u Buzetu 372 osoba dok će kompletni podaci o procijepljenosti protiv gripe biti poznati 10. veljače. Također, u Zavodu potvrđuju kako u Istarskoj županiji nema prijava oboljelih od ospica

U Labinu "mala epidemija", 254 oboljelih

Samo u proteklom tjednu labinskoj ispostavi Zavoda za javno zdravstvo, prijavljeno je 110 oboljelih od gripe s Labinštine. Tjedan dana ranije registrirano je 115 oboljelih, doznajemo od epidemiologinje dr. Suzane Mušković. Dakle ukupno ih je 225 oboljelih u dva tjedna od kada liječnici prijavljuju slučajeve. Najveći broj oboljelih je u skupini od 30 do 64 godine starosti, a slijede djeca školske dobi, od 7 do 19 godina.  Jako je mali broj oboljelih starijih od 65 godina jer se ta skupina ljudi najviše cijepi protiv virusa gripe, dodaje Mušković.

Suzana Mušković napominje, kako je osnovni put prijenosa gripe kapljični. Virus se izlučuje kašljanjem, kihanjem i govorom. Zatvoreni prostori osobito su pogodni za njegovo širenje. Moguć je prijenos direktnim ili indirektnim kontaktom (rukama, preko predmeta i sl.) kada kapljice ili izlučevine iz nosa i grla dospiju na ruke ili druge površine i ako nečistim rukama dodirujemo svoja usta, oči ili nos. Odrasla osoba je zarazna tri do pet dana od početka bolesti, a djeca do sedam dana. Rijetko bolesnik može biti zarazan i dulje vrijeme, do dva tjedna. Liječenje gripe sastoji se u mirovanju, nadoknadi tekućine, uzimanju lijekova protiv temperature i kašlja, a kod starijih osoba ili kroničnih bolesnika ukoliko dođe do komplikacija bolesti obvezan je i liječnički pregled- savjetuje dr. Suzana Mušković. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ, A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter