Gripa u Istri ispraznila školske klupe

Uz zatopljenje, očekuje se pad broja oboljelih (Arhiva G. I.)
Uz zatopljenje, očekuje se pad broja oboljelih (Arhiva G. I.)

U posljednjih tjedan dana gripa je dosegnula vrhunac. Do kraja veljače u Istri je evidentirano gotovo dvije tisuće oboljelih, a u Puli nešto više od 500. Najveći broj oboljelih je među populacijom od 30 do 64 godine, no značajna brojka otpada na djecu do 14 godina. Gripa je doslovce ispraznila školske klupe i nije rijetkost da u posljednja dva tjedna nastavu pohađa jedva 10-ak učenika po razredu.

Potvrđuju to i podaci iz pulskih liječničkih ordinacija opće prakse. Kako su nas izvijestili, ordinacije su krcate oboljelima, što od gripe, što od težih prehlada, koje prate visoka temperatura, povraćanje i proljev.

- Dolazi nam puno školske djece. Povratne informacije govore da je u jednom razredu oboljelo više od 50 posto učenika, kažu nam iz ordinacije opće prakse. Dodaju da će se s promjenom vremena, odnosno dolaskom toplijih dana situacija poboljšati te da će oboljelih biti sve manje.

Potvrdu da je gripa ispraznila školske klupe dobili smo i od nekolicine ravnatelja i učenika pulskih osnovnih škola. Kažu nam da, je posebice u posljednja dva tjedna, mnogo učenika izostalo iz škole, a od bolesti nisu pošteđeni ni učitelji.

- Osim gripe, haraju i trbušne viroze. Ne možemo govoriti o postotku oboljelih, no velik je broj učenika na kućnoj njezi, kazali su nam iz Osnovne škole Centar.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije već su prije izvijestili da ove godine haraju četiri podtipa virusa gripe - A H1N1, A H3N2 te B virusi dviju linija (Yamagata i Wisconsin) koji uzrokuju nešto lakše simptome od oba podtipa virusa A. Preporuka liječnika za izlječenje je mirovanje. Ukoliko visoka temperatura (više od 39 stupnjeva) ne padne nakon tri dana ili se stanje zakomplicira, oboljeli se treba javiti liječniku. Radi smanjenja mogućnosti zaraze, preporučaju se češće pranje ruku, provjetravanje prostorija u kojima se boravi, prehrana i napici bogati vitaminima, a važni su i fizička aktivnost te boravak na svježem zraku. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter