Grgeta: Istra daje više nego što joj se vraća

Emil Daus, Marin Grgeta i Siniša Žulić (M. MIJOŠEK)
Emil Daus, Marin Grgeta i Siniša Žulić (M. MIJOŠEK)

- Predloženim zakonskim izmjenama gube svi, država, županija, gradovi i općine, ali najviše građani ruralne Istre, rekao je to na današnjoj tiskovnoj konferenciji u sjedištu IDS-a buzetski gradonačelnik Siniša Žulić koji je zajedno sa članom predsjedništva te stranke Marinom Grgerom i predsjednikom zajednice podružnica IDS-a Pazinštine Emilom Dausom kritizirao novi prijedlog Zakona o regionalnom razvoju i Zakona o brdsko-planinskom području.

- Veliki dio sada izgubljenih financijskih sredstava kroz različite radove i usluge vraćao se između ostaloga i poduzetnicima, čime će i oni na indirektan način biti zakinuti u ovim smanjenjima gradskih i općinskih proračuna. Više puta smo pokušali intervenirati na izmjene toga zakona prije svega, na indeks razvijenosti gradova i općina, koji je apsurdan. Po tome općina Lanišće razvijenija je od Bjelovara, Vinkovaca ili Slavonskog Broda, a umirovljenjem ili smrću svakog građanina ta ista općina postaje sve razvijenija. Najbitnijim dostignućem Buzeta smatramo činjenicu da je, prema Popisu stanovništva 2011. godine, po prvi puta zabilježen pozitivan rast stanovništva, što je zaustavilo iseljavanje ljudi, prvenstveno iz ruralnih dijelova Buzeštine. Ukoliko te izmjene budu prihvaćene, uvelike će nanijeti štetu našem području, a razvojni put naših mjesta će biti ozbiljno ugrožen i nazadovan, rekao je Žulić.

- Ne tražimo da nam se ništa daje, već da se građanima koji žive u centralnoj Istri ostavi barem razina standarda koju danas imaju. Grad Buzet i sedam istarskih općina gube potpomognuti status, a ovo je za nas neprihvatljivo, bolje rečeno loše i nepravedno. Zbog toga bi 13 tisuća Istrijana, koji žive na tim područjima, imali znatno niži životni standard. Zato IDS neće, niti može, podržati takve zakonske prijedloge. Istra državi daje puno više nego što se Istri vraća, zato je neprihvatljivo da se ta nepravda produbljuje. Ova su sredstva od životne važnosti za ruralnu Istru, ali državnom proračunu ne znače mnogo, rekao je Grgeta.

Predsjednik Zajednice podružnica IDS-a Pazinštine Emil Daus naveo je konkretne primjere ukoliko bi se ukinuo takav status za unutrašnjost Istre.

- Naši poljoprivrednici na zbog težih uvjeta imaju više troškove od onih u ravničarskom dijelu Hrvatske, a djeca teže dolaze do stajališta školskih autobusa. Poljoprivrednici su za sufinanciranje nabavke višegodišnjih sadnica i dodatnu edukaciju u zadnjem desetljeću dobili više od 400 tisuća kuna. Isto se odnosi i na socijalni predškolski i školski te studentski program. Dosad smo mogli obnavljati škole i vrtiće, a izmjenama zakona sve to će stanovnici izgubiti. Stječe se dojam da se ponavljaju pogreške iz bivše države kad su nam zbog krive ruralne politike sela opustošila, a stanovništvo odlazilo u gradove. Time se stvara još veći demografski jaz i uništava ruralni dio Istre. Ubacivanje ruralne Istre u kontekst razvijenije obale, rezultirat će s još većom centralizacijom države, smanjenjem izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture te smanjenje standarda građana unutrašnjosti Istre, rekao je Daus. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter