Granica: U Istru ušlo više od 110 tisuća stranaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U našu zemlju je u petak i subotu do podne ušlo oko 110 tisuća stranaca i oko devet tisuća domaćih, na graničnim prijelazima u Bujama i Buzetu. U isto vrijeme je na tim graničnim prijelazima iz zemlje izašlo oko 80 tisuća stranaca i oko osam tisuća domaćih. Unatoč visokim temperaturama i užarenom asfaltu, gužve su na graničnim prijelazima gotovo cjelodnevne, a olakšanje slijedi tek u večernjim satima. Najduže kolone su svakoga vikenda, pa i ovoga na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, a u subotu oko podne one su bile oko osam kilometara te se kolona protezala po Istarskom ipsilonu. Za ulazak u Hrvatsku su jednako duge kolone bile sa slovenske strane. Gužve su i kod tunela Učka u smjeru Rijeke od oko pet kilometara.

Na Kaštelu je u subotu bila najveća gužva, a u vrijeme dok smo bili tamo, promet se odvijao svim raspoloživim trakama, kod ulaska i izlaska. Više od desetak graničnih policajaca je kontroliralo vozila i propuštalo ih. Razgovarali smo sa voditeljicom smjene Graničnog prijelaza Kaštel, Valentinom Vrbaslija, koja nam je kazala da gužve od petka do nedjelje ne jenjavaju, ali da daju sve od sebe u vidu normalnog funkcioniranja prometa između RH i SLO.

- Trenutno stanje na prijelazu je da su otvorene sve ulazne i izlazne trake, odnosno tri ulaza i tri izlaza u suradnji sa slovenskom policijom i našom prometnom policijom pokušavamo što više ubrzati maksimalnu protočnost prometa. Sve trake su otvorene od 5 sati ujutro i tako će biti do kasnih večernjih sati, dok se ne smiri. Uglavnom, promet je pojačan petkom, subotom i nedjeljom, kako na ulazu tako i na izlazu iz zemlje. Kolege iz prometne policije patroliraju ipsilonom i olakšavaju protok, ali i osiguravaju, što je vrlo važno. Na Plovaniji je gotovo isto, samo što ima manje izlaza iz zemlje, jer je općenito promet preusmjeren prema našem prijelazu na Kaštelu, kaže nam Vrbaslija. (M. S.)

 

   

 


Podijeli: Facebook Twiter