Gradska uprava pogoduje članovima predsjedništva IDS-a

Slijeva Robert Đaković, Dražen Prgić i Ankica Topić
Slijeva Robert Đaković, Dražen Prgić i Ankica Topić

Glavna tema konferencije za novinare porečkog HDZ-a održane u petak bilo je pogodovanje članovima predsjedništva IDS-a kojima Grad Poreč direktno daje poslove putem tzv. postupka nabave bagatelne vrijednosti do 200 tisuća kuna. Čelnik gradskog odbora ove stranke Dražen Prgić istaknuo je da javnost mora znati na koji način funkcionira sustav u kojem treba biti član IDS-a, ili njemu blizak, da bi se moglo doći do novaca iz proračuna.

Dokumentacija za natječaje se priprema

- Prije dvadesetak dana pisanim putem uputio sam gradskoj upravi upit koliko je novaca u zadnje četiri godine isplaćeno tvrtkama članova predsjedništva IDS-a – Sigra Ronalda Žužića, Istra alf Alfreda Mendikovića koji prodaje uredski materijal, Add design studio Dražena Olića i građevinskom obrtu Zlatka Šalića, koji poslove dobivaju od Grada, TZ-a i komunalne firme Usluga. Odgovor nisam još dobio, ali znam da se radi o višemilijunskim iznosima. Primjerice Sigra za tisak i oglašavanje, čiji vlasnik Žužić na idućim lokalnim izborima želi postati dogradonačelnik, radi poslove za Grad godišnje u vrijednosti više stotina tisuća kuna. Gradonačelnik odlučuje da im se putem bagatelne nabave da posao do 200 tisuća kuna. No, ne znamo koliko su puta tako dobili, jer Zakon o javnoj nabavi kaže da se ne smije prečesto bez javne nabave. Naime, to je onda kazneno djelo, naveo je Prgić.

Dodao je da svi gore navedeni uvijek dobivaju poslove, a svjedoci su da se i dokumentacija natječaja priprema da bi IDS-ovci prošli i jedini zadovoljili kao najpovoljniji ponuditelji.

Uz Šalića čelnik HDZ-a naveo je i građevinarsku tvrtku Đusto koja spada u skupinu odabranih koji uvijek dobivaju poslove. Zadnjih godina, prema riječima Prgića, Đusto dobiva poslove i od Hrvatskih cesta, točnije otkad je na čelo te firme došao Edo Kos, čime je spriječen Đustov bankrot.

-To je pljuska ostalim poduzetnicima koji nisu u IDS-u. Budući da nismo svi jednaki, nadamo se da će se u 2017. raditi pravednije i da se neće gledati samo stranačka pripadnost, poželio je Prgić.

"Petlja" se i s poslovnim prostorima

Robert Đaković je apsurdnim nazvao da članovi komisije za dodjelu gradskih poslovnih prostora su ponovno IDS-ovci koji također imaju poslovne prostore od Grada, a isto je i s komisijom za dodjelu javnih površina. Pritom je spomenuo vijećnika Fabrizija Picca koji ima ugostiteljski lokal na javnoj površini i Olićev Add design studio koji koristi zelene gradske površine za svjetleće reklamne panele, od kojih su dva – kod gradske palače na rivi i na Trgu Joakima Rakovca - trebala već biti uklonjena prije godinu dana po nalogu pulskog Konzervatorskog ureda koji ih je proglasio nelegalnima.

- Još veći apsurd je što Grad svoje manifestacije oglašava na tim bespravnim panelima. Također, član IDS-a Ivica Milotić je u vrijeme dok je bio predsjednik komisije za dodjelu poslovnih prostora dobio gradski prostor i javnu površinu ispred njega za restoran s terasom, nanizao je Đaković. Dodao je da na tisuću stanovnika u Poreču ima 75 poduzetnika, pa se pitao kad će i ostali, koji nisu članovi vladajuće stranke, dobiti takve mogućnosti.

IDS nema senzibiliteta

Prgić se osvrnuo na nedavnu sjednicu vijeća na kojima njihovi amandman za proračun nisu prošli. - Ne mogu shvatiti da nezavisni vijećnici Snježana Mekota i Daniel Šaškin nisu prihvatili naše amandmane kojim smo tražili besplatne udžbenike za sve osnovce po uzoru na druge gradove i povećanje naknade za novorođenu djecu. IDS nema senzibiliteta, a novaca u proračunu ima i vidimo da su stavke za velike manifestacije dodatno povećane, iznio je Prgić. Predsjednica porečke Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Ankica Topić kazala je da su njihovi prijedlozi uvijek u pravcu povećanja nataliteta i zadržavanja mladih obitelji u Poreču. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter