Gradonačelnik obišao radove u Prolazu Sv. Teodora i De Villeovom usponu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonačelnik Pule Boris Miletić obišao je danas radove uređenja Prolaza Sv. Teodora i De Villeovog uspona koji će u svom novom ruhu dodatno obogatiti starogradsku jezgru

Kompletna rekonstrukcija De Villeovog uspona, koji se nalazi unutar povijesne jezgre Pule upisane u Registar  kulturnih dobara Republike Hrvatske, započela je u studenom prošle godine. Radovi se odnose na  zamjenu postojeće infrastrukture te izrada novog popločenja materijalom istovjetnim izvornom, odnosno kamenom vapnencem i pješčenjakom. Polaganje kamenog opločenja i stepenica provest će se prema izvornom oblikovnom uzorku. Većim je dijelom već dovršena komunalna infrastruktura, te se aktivno priprema podloga za samo opločenje Uspona. U dijelu uspona već je betonirana podloga dok će se u subotu, 25. ožujka 2017. godine, započeti s betoniranjem gornjeg dijela Uspona prema Ulici Castropola u dužini od 50 metara i širini 1,2 metra. Radovi će se izvoditi u vremenu od 12 do 15 sati prilikom čega će na dijelu Ulice Castropola biti otežano prometovanje zbog zauzimanja iste građevinskim strojevima. Podsjetimo, radove uređenja De Villeovog uspona vrijedne oko 1,2 milijuna kuna izvodi TGT Adriatik.

 

Druga značajna gradska investicija koja će također osigurati kvalitetnu pješačku komunikaciji i otvaranje grada prema moru je rekonstrukcija Prolaza Sv. Teodora. S rekonstrukcijom Prolaza Sv. Teodora započelo se 17. ožujka ove godine i do sada je izvršeno uklanjanje derutnog objekta i zida koji se nalazi u zoni prema Kandlerovoj ulici. Uklonjene su stepenice, te se izvodi široki iskop. Sljedeći tjedan započet će se s pripremom za premještanje instalacija. Sukladno projektu lokacija je podijeljena na dvije razine, odnosno zone: zona prolaza iz smjera Rive i zona prolaza iz smjera Kandlerove ulice. Prvu spomenutu zonu karakterizira veza s Rivom i usmjerenost prema moru te je zamišljena kao zona za odmor s klupicama, galerijama, fontanom za pitku vodu i ugostiteljskim objektima, a pristupačan i ležeran ambijent  omogućit će zadržavanje posjetitelja i prolaznika. Izvest će se novi platoi kojima će se povezati prizemne pristupne zgrade i središnji pješački tok prilagođen i osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Druga zona prolaza iz smjera Kandlerove ulice zamišljena je kao poslovna zona s pojedinim preinakama u vizuri prostora i samoj komunikaciji. Prolaz Sv. Teodora uredit će se različitim vrstama kamenog opločenja kako bi se doprinijelo dinamičnosti i istaknula raznolikost na lokaciji. Osim zamjene kompletne komunalne infrastrukture, postavit će se urbana oprema.

Izvođač radova uređenja Prolaza Sv. Teodora, investicije vrijedne nešto više od 2,2 milijuna kuna je Roveria usluge d.o.o.


Podijeli: Facebook Twiter