Gradnja bolnice ponovno na čekanju!

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Izvjesno je da je gradnja nove pulske bolnice, barem za sada, i dalje mrtvo slovo na papiru iako se ranije najavljivalo da bi prvi radovi na terenu mogli krenuti sredinom kolovoza. Naime, ovih je dana Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odlučila da je dio žalbi koje su uputili tvrtke tvrtka Zagrebgradnja i Vianini Lavori S.p.A iz Rima utemeljene te je doneseno rješenje kojim se poništava odluka nadležnog povjerenstva koje je u lipnju kao najboljeg ponuditelja za gradnju nove bolnice odabralo splitsku zajednicu ponuđača Lavčević koji su dostavili ponudu tešku 342.008.653 kuna s PDV-om.

Iako su se dvije spomenute tvrtke uputile ukupno deset žalbi Državna komisija prihvatila je dvije, a od bolnice se traži dodatna provjera licence za gradnju odabranog izvođača, a za novi odabir trebaju se pribaviti i potvrde o pokretanju stečajnog i predstečajnog postupka.

Zbog ovih propusta Državna komisija je u svom rješenju naložila da pulska Opća bolnica u roku od 16 dana od dana javne objave rješenja, žaliteljima nadoknadi troškove žalbenog postupka u ukupnom iznosu od 200,921 kuna, po 100.851 kuna tvrtki Vianini Lavori i 100.070 kuna Zagrebgradnji.

- Ne radi se o propustima već o nedovoljno jasnom Zakonu o javnoj nabavi budući da dokumenti koje sada moramo pribaviti nisu apsolutno nigdje citirani u zakonu jer je to novina koja je očito potrebna zbog promjena u ekonomskom okruženju u kojem se nalazimo, komentirao je Valerio Drandić zamjenik predsjednice povjerenstva koje je odabralo izvođača radova.

Sanacijska upraviteljica dr. Irena Hrstić pak pojašnjava da sada treba ponovno provesti postupak odabira među pristiglim ponudama koje zadovoljavaju uvjete.

- Posebno je potrebno obratiti pozornost na ono što je Državna komisija ukazala kao nedostatno, a to je pitanje adekvatne dozvole za rad i pitanje stečajnih postupaka podizvoditelja svih pojedinaca koji su dali ponudu, odnosno firmi koje konkuriraju za izgradnju bolnice. Kada smo primili dokumentaciju tvrtke Lavčević nigdje nije bilo navedeno da je njihov podizvoditelj radova (Končar-ugostiteljska oprema) u predstečajnom postupku jer u trenutku kada su oni predali dokumentaciji ta tvrtka nije bila u predstečaju koji je nastupio ubrzo nakon toga.

- Druga stavka odnosi se na mišljenje o valjanosti dozvole za gradnju o čemu smo zatražili mišljenje Ministarstva graditeljstva jer o tome struka mora odlučiti. Naime, odabrani izvođač radova je nama dostavio vjerodostojnu dozvolu, ali Državna komisija smatra da ta dozvola nije potpuna, stoga ćemo od nadležne uprave tražiti mišljenje o kompletnosti dozvole koju Lavčević ima. Nadam se da ćemo u roku od mjesec dana imati svu potrebnu dokumentaciju koja je neophodna za kompletiranje ponuda ovih firmi koje su poslale ponude za gradnju pa da će se u tom roku donijeti i nova odluka. Nakon toga slijedi objava izvođača radova, ali ponovno kreće i žalbeni postupak, kazala je dr.Hrstić.

Na pitanje od kuda će bolnica nabaviti novac za nadoknadu štete, samo je kazala da će sredstva osigurati te da se neće dirati ona namijenjena za liječenje pacijenata. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter