Građanima trebaju jeftiniji vrtići i besplatni udžbenici

Mauricio Licul i Danijel Ferić najavili su neke od socijalnih mjera koje će poduzeti (Milivoj MIJOŠEK)
Mauricio Licul i Danijel Ferić najavili su neke od socijalnih mjera koje će poduzeti (Milivoj MIJOŠEK)

Mauricio Licul, nezavisni kandidat za gradonačelnika Pule koji ima podršku SDP-a i HSU-a, te Danijel Ferić, kandidat za zamjenika gradonačelnika i predsjednik gradskog ogranka SDP Pula, održali su danas konferenciju za novinare na lokaciji neizgrađenog vrtića na Sisplacu. Naime, iz Grada Pule su u siječnju 2015. najavili da će se na tom mjestu graditi novi dječji vrtić koji bi pokrio potrebe ovog velikog područja, posebice nakon zatvaranja manjih dječjih vrtića na području Verude i Stoje u kojima su donedavno bile smještene mješovite grupe djece.

- Danas smo se okupili ovdje zbog jedne jako važne teme za koju smatram da je dosta zapostavljena od strane aktualne gradske vlasti, a to su djeca. Moram priznati da kroz svakodnevnu komunikaciju s našim građanima doznajem koliko teško naši građani dosta žive i što ih sve muči. Na neke stvari, nažalost, ne možemo utjecati, ali na druge itekako možemo, i samim time možemo im olakšati, jer primjećujem da ako se izmijeni i samo jedna stavka, na primjer, ako im vrtić poskupi za samo sto kuna, njima to donosi velike probleme. Na temelju svega toga, mislim da gradska vlast mora biti itekako socijalno osjetljiva, i zato će od 21. svibnja odmah uslijediti pojeftinjenje cijene vrtića, najavio je Mauricio Licul.

Ovo nije prvi put da se Licul osvrće na cijenu vrtića u Puli, budući da je zadnjih nekoliko godina već kao vijećnik gradskog vijeća isticao da su vrtići u Puli preskupi, te da Grad treba upravo na taj dio subvencija izdvajati veća novčana sredstva. Sada je dodao da će se 21. svibnja cijena vrtića za roditelje vratiti na staru cijenu, a da će daljnje pojeftinjenje uslijediti nakon prikupljanja svih relevantnih podataka te uvidom u realno stanje gradske blagajne.

- Neće se više događati da se daju enormna sredstva na PR, a da vam istovremeno poskupljuje cijena vrtića. U toj skupini imate najugroženije građane, samohrane roditelje, koji ionako imaju problema s naplatom alimentacije, što je opće poznato, a budući da u takvim obiteljima samo jedan roditelj prihoduje, njihova su djeca dodatno ugrožena bilo kakvim poskupljenjem. Zato bi za njih trebalo dodatno pojeftiniti cijenu vrtića, rekao je Licul.

Danijel Ferić je istaknuo da su ciljano sazvali konferenciju za novinare na spomenutoj ledini na Sisplacu, naglasivši da je ovdje trebao niknuti vrtić sa četiri vrtićke i dvije jaslićke skupine za koji je Grad Pula dobio građevinsku dozvolu u ljeto 2015., a kojoj rok uskoro ističe, što za sobom nosi dodatne financijske troškove ili se ovaj projekt jednostavno neće ispuniti. Druga tema oko koje su Ferić i Licul uspijevali do sada ujediniti gradsku oporbu, no ne i privoljeti vodeće ljude u Gradu da nešto poduzmu po tom pitanju je tema besplatnih školskih udžbenika.

- U Puli imamo 4600 djece koji pohađaju 11 osnovnih škola na području grada. Samo 0,5 posto te djece na neki način dobivaju subvencije iz gradskog proračuna, dakle, za njih se izdvaja oko 30, 40 tisuća kuna, dok jedan Umag koji je tri puta manji od Pule izdvaja oko milijun kuna za nabavu udžbenika. Ono što mi predlažemo i što ćemo učiniti već od naredne školske godine jest da Grad Pula osigura besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce i to po modelu da se roditelji u školama zaduže za udžbenike, te ih na kraju godine vrate kako bi se oni podijelili slijedećoj generaciji, jer postoji ona uredba da se udžbenici ne smiju mijenjati najmanje četiri godine. I nas bi to koštalo oko milijun kuna godišnje, odnosno samo 0,2 posto gradskog proračuna za 2017., istaknuo je Ferić, dodavši da je to daleko manja svota od onih koje se izdvajaju za gradsku propagandu i promidžbu.

Kada se već govorilo o nepotrebnim troškovima i realnim ljudskim problemima, Licul i Ferić istaknuli su da su se potvrdile njihove sumnje da će izgradnja manjeg umjesto olimpijskog bazena na koncu Grad koštati puno skuplje. Naime, cijena izgradnje velikog bazena bila je procijenjena na 53 milijuna kuna, a sada će trošak za manji bazen zajedno s pripadajućim kamatama ispasti oko 80 milijuna kuna. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter