Građani se neće zaduživati za kupnju božićnih poklona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čak 93,7 posto ispitanih građana ove godine ne planira božićne poklone kupovati "na dug". Pokazalo je to istraživanje magazina "Ja Trgovac" (www.jatrgovac.hr) i agencije Hendal o božićnoj potrošnji i očekivanjima u 2015. godini.

Anketa je naime otkrila jednu zanimljivu i novu sklonost hrvatskih potrošača koji gotovo jednoglasno ističu kako se ne planiraju zaduživati za kupnju božićnih poklona. Je li riječ o promjeni potrošačkih navika ili o tome da građani više uistinu nemaju što trošiti teško je reći.

Iako oprezno, ipak će se kupovati. Tako gotovo trećina ispitanih građana (32,3 posto) planira za ovu prigodu potrošiti od 200 do 500 kuna, a nešto skromnije (do 200 kuna) potrošit će 28,1 posto ispitanika. Onih izdašnijih, koji će trošiti od 500 do tisuću kuna sa 7,7 posto te više od 1.000 kuna s 5,8 posto, ima značajno manje od ispitanika koji uopće ne planiraju kupnju božićnih poklona kojih ima čak 26 posto.

- Općenito se može izvesti zaključak kako će građani ove godine u prosjeku trošiti nešto manje nego lani. Naime, blizu dvije trećine ispitanika (64,8 posto) kaže da će trošiti jednako kao i prošle godine, 10,5 posto ističe da će trošiti više, ali četvrtina ispitanika, njih 24,7 posto, ipak navodi kako će trošiti manje nego lani, navodi se u istraživanju.

Istraživanje pokazuje i da je skijanje, odnosno zimovanje u proteklih nekoliko kriznih godina postalo izraz visokog luksuza. Da je tomu tako potvrđuje i podatak da si ukupno 95,5 posto ispitanika ne može priuštiti takav izdatak, dok onih preostalih 4,5 posto sretnika planiraju odlazak na zimski odmor. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter