Građani razgledavali vojne brodove

Brojni građani razgledali su vojne brodove  (N. LAZAREVIĆ)
Brojni građani razgledali su vojne brodove (N. LAZAREVIĆ)

U povodu svečanog obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) i Dana Hrvatske kopnene vojske te 25. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH za građane Pule danas su organizirani Dani otvorenih vrata vojnih brodova. Na dva vojna broda bio je građanima, mahom u pratnji najmlađih, dopušten obilazak i upoznavanje sa životom i radom mornara.

- U Pulu su, u sklopu Dana otvorenih vrata, pristali ophodni brod OB 03 "Cavtat" i motorna barkasa "Krasnica" iz flote rezidencijalnih brodova HRM-a. Iako za sada nema puno ljudi do kraja dana ipak očekujemo da nas posjeti puno građana, kao i uvijek dosad jer smo u Istri uvijek dobro prihvaćeni. Pogotovo nam se vesele djeca. Početkom tjedna bili smo usidreni u Rovinju i tada je samo naše sidrenje gledalo puno ljudi. Jedan gospodin nam je rekao da smo mi prvi vojni brodovi usidreni u Rovinju nakon 40  godina?! U Bakru, gdje smo stacionirani, obiđe nas u danu između dvije i četiri tisuće ljudi, rekao nam je Lovro Orešković, poručnik fregate i zapovjednik OB 03 "Cavtat".

Kako nam je rekao, najčešće se na obilazak brodova odazivaju najmlađi koji budu oduševljeni vojnim brodovima, ali i oni stariji koji im se najčešće i javljaju evocirajući svoja sjećanja dok su služili vojsku u ovoj ili prijašnjoj državi.

Tijekom obilaska broda zatekli smo grupicu učenika iz Osnovne škole Šijana. Stjepana Plešu, Erika Igrutinovića i Amonu Hodžić predvodila je 10-godišnja Rebeka Steblaj. Kako nam je ispričala Rebeka, svi su ih istog razreda, a ona ih je povela u razgledavanje vojnog broda.

- Ovdje u luci imamo malu barku pa se igramo na njoj, tako da već imamo iskustva boravka na brodu, ispričala nam je Rebeka. (S. Z. T.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter