Grad Umag u 2014. sklapao nezakonite ugovore o djelu

Sporan ugovor s osobom za prijepis snimaka sa sjednica Gradskog vijeća (A. DAGOSTIN)
Sporan ugovor s osobom za prijepis snimaka sa sjednica Gradskog vijeća (A. DAGOSTIN)

Upravna inspekcija Ministarstva uprave, Sektor za inspekciju lokalne i područne (regionalne) samouprave, provela je, u povodu predstavke Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, nadzor radi utvrđivanja zakonitosti obavljanja određenih poslova iz samoupravnog djelokruga Grada Umaga.

Tijekom nadzora izvršen je uvid u sve ugovore o djelu koji su sklopljeni između Grada Umaga i trećih osoba tijekom 2014. i 2015. godine. Inspekcija je utvrdila da neki poslovi za koje su sklopljeni ugovori o djelu spadaju u službeničke poslove, a to su, kako pojašnjava Diego Banković, pročelnik Ureda umaškog gradonačelnika, poslovi komunalnog redara.

U ocjeni stanja inspekcijskog nadzora navedeno je da se prilikom sklapanja ugovora o djelu za određene pomoćne tehničke poslove ugovorima treba precizno navesti o kojim se poslovima radi da bi se nesporno utvrdilo da se ne radi o službeničkim poslovima. Usporedbom poslova za 2015., Upravna inspekcija utvrdila je da niti jedan ugovor o djelu nije sklopljen radi obavljanja poslova koji spadaju u službeničke poslove. Međutim, ukazala je na potrebu preispitivanja djela poslova koji se obavljaju na temelju ugovora o djelu sklopljenog radi obavljanja poslova prijepisa tekstova snimljenih na audiokasetama sa sjednica Gradskog vijeća, pa je zatraženo da se inspekcija izvijesti o utvrđenim činjenicama.

- U izvješću Grada Umaga Upravnoj inspekciji, pojašnjeno da se prijepisi tonskih snimki sjednica Gradskoga vijeća ne mogu obavljati u okviru službeničkog posla pa je stoga sklopljen ugovor o djelu s osobom koja udovoljava posebnim uvjetima. Grad Umag nikad nije zloporabio institut ugovora o djelu da bi se prikrilo zapošljavanje, niti se taj institut koristio kao svojevrsni prethodni probni rok, s obzirom na to da se prijam u službu provodi putem javnog natječaja, uz obvezatni probni rok. U prilog tomu govori činjenica da je u svom prethodnom vremenu samo dvoje službenika, s kojima je bio sklopljen ugovor o djelu primljeno u službu, i to na određeno vrijeme dok nitko nije primljen u stalni radni odnos, kaže Banković.

U prijavi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH navodi se da je Grad Umag ugovor o djelu zaključio sa Zvjezdanom Kovačem, koji je, kako navodi Sindikat, 2008. suđen za oružanu pljačku mjenjačnice u Taru.

- Grad Umag se 2007. uključio u sustav izvršavanja sankcije rada za opće dobro na slobodi temeljem tada važećeg Zakona o izvršavanju zaštitnog nadzora i rada za opće dobro na slobodi, pa je s Ministarstvom pravosuđa u rujnu iste godine sklopljen Ugovor o postojanju zajedničkog interesa za izvršavanje rada za opće dobro na slobodi. Donošenjem Zakona o probaciji i stupanjem na snagu većeg broja provedbenih propisa 2010., započeo je proces stvaranja temeljnih preduvjeta za obavljanje probacijskih poslova, pa je u srpnju 2012. s Ministarstvom sklopljen novi Ugovor za izvršavanje rada za opće dobro, pojašnjava Banković. (M. RIMANIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter