Grad u škole ulaže više od 3,2 milijuna kuna

Arhiva/Ilustracija
Arhiva/Ilustracija

U osnovne škole Grad ulaže svake godine značajne novce da bi ne samo održao, već i podignuo kvalitetu boravka i učenja pulskih mališana. Grad Pula i ove godine nastavlja sa značajnim investicijama u školske objekte kojima je osnivač. Za predškolski i školski sustav u ovoj godini osigurano je tako više od 76 milijuna kuna, od čega za kapitalna ulaganja, opremanje te usluge tekućeg i investicijskog održavanja Grad Pula planira izdvojiti gotovo 3,2 milijuna kuna. 

Spriječiti slijeganje škole Kaštanjer

Značajnija sredstva planiraju se tako uložiti u Osnovnu školu Stoja gdje je u planu adaptacija sanitarnih čvorova koja obuhvaća tri sanitarne vertikale s po šest čvorova u razini prizemlja i prvog kata, te sanitarije smještene u razini suterena. Obuhvaćeni su građevinski, instalaterski radovi te ugradnja opreme. Uz navedeno, u OŠ Stoja izvode se radovi ograđivanja školskog dvorišta te je u planu i rekonstrukcija sigurnosne rasvjete. 

U Osnovnoj školi Kaštanjer sanirat će se temeljna konstrukcija da bi se osigurao prijenos opterećenja u dublje slojeve te eliminirati daljnji pomaci i slijeganje građevine. U OŠ Veruda na sve radijatore predviđena je ugradnja termostatskih ventila koji omogućavaju regulaciju topline, dok će se u OŠ Vidikovac izvršiti rekonstrukcija kanalizacije te sanacija podova učionica u suterenu. Za OŠ Tone Peruško planirana je rekonstrukcija prolaza na prvom katu, kao i izrada izvedbenog projekta za izgradnju dvorane koja se planira graditi unutar školskog dvorišta. 

Uz navedeno, nabavit će se i nova prijenosna računala za potrebe uvođenja e-Dnevnika u Školu za odgoj i obrazovanje, čime će se i ta škola pridružiti ostalih devet škola koje se već koriste sustavom e-Dnevnika. OŠ Stoja će primjerice, u slijedećoj školskoj godini, uvesti e-Dnevnik u sklopu pilot projekta kojega provode CarNet i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Spomenuti pilot projekt naziva "e-Škole - Razvoj sustava digitalne zrelosti škola" provodi se u svega deset posto osnovnih i srednjih škola na području cijele Hrvatske, a Grad Pula može se pohvaliti činjenicom da u ovom projektu sudjeluju čak tri osnovne pulske škole - Šijana, Stoja i Vidikovac. 

Subvencija produženog boravka i marende

Osim investicijskog programa, Grad osigurava i niz ostalih programa i mjera kojima nastoji održati te na određenim poljima i unaprijediti kvalitetu obrazovnog sustava. Tako primjerice, Grad sufinancira uslugu produženog boravka u svih 11 osnovnih škola, za što se iz proračuna izdvaja 2,5 milijuna kuna, kao i dodatnih 718 tisuća kuna subvencija za školske marende te produženi kroz socijalni program. Ovime je obuhvaćeno 26 skupina produženog boravka te jedna skupina produženog stručnog postupka za učenike Škole za odgoj i obrazovanje. 

Za prijevoz učenika osnovnih škola, odnosno subvenciju mjesečne autobusne karte izdvaja se 175 tisuća kuna. Uz navedeno, Grad kroz projekt "Zajedno do znanja" izdvaja 600 tisuća kuna da bi osigurao 47 pomoćnika u nastavi za 64 djece s teškoćama u razvoju. Isto tako, financiraju se i razni izvannastavni programi i projekti, koji učenicima nude njima razne zanimljive sadržaje i aktivnosti kako bi se na kvalitetan i koristan način upotpunilo slobodno vrijeme najmlađih. 

Velika većina tih radova odradit će se tijekom ljetnog raspusta, te je upravo proljeće vrijeme za pripremu dokumentacije i raspisivanje javnih natječaja na temelju kojih će biti poznati i konkretni iznosi za svaku pojedinu investiciju. (S. Z. T.)

 


Podijeli: Facebook Twiter