Grad traži ustupanje vlasništva za vojne nekretnine

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Početkom tjedna okončan je natječaj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) "Projekti 100" u kojoj država stavlja 100 nekretnina na javni iskaz interesa, a kako bi se stavile u funkciju i bile motor razvoja gospodarstva i jedinica lokalne samouprave. Svi zainteresirani mogli su iskazati interes, dati prijedloge i ideje za svaku od nekretnina, a sada bi postupak trebao ići u daljnju proceduru i organiziranje javnih natječaja za davanjem u zakup, najam ili prodaju po zakonskim mogućnostima. DUUDI je u svom pozivu pozvao županije i općine, poslodavce i građane, te investitore i inovatore, da iznesu svoje ideje, mišljenja i interes za nekretnine.

Država nema dugoročni plan i rješenja

Među sto nekretnina koje su se našla na natječaju nalazi se i nekoliko na području Pule, te Općine Ližnjan, odnosno, DUUDI je tražio mišljenja za Muzil, Hidrobazu, Saccorgianu, Promontore, Turtijan i Marleru. Iako smo DUUDI upitali o pristiglim prijedlozima, Željka Šaponja, glasnogovornica DUUDI-ja, odgovorila nam je da će tek nakon analize i pregleda pristiglih inicijativa objaviti priopćenje i informaciju po završetku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, te nas pozvala na još malo strpljenja.

Kako je DUUDI pozvao i lokalnu samoupravu da dostavi prijedloge, i Grad Pula se priključio pozivu te je Istarskoj županiji dostavljen detaljni opis nekretnina s popisa, odnosno Muzil, Hidrobaza, Saccorgiana, Valsaline Promontore i Turtian. Istarska županija je potom DUUDI-ju dostavila objedinjen prijedlog jer osim Pule i drugi istarski gradovi i općine su preko Županije slali svoje prijedloge.

- Poziv DUUDI-ja dokazuje da država i dalje nema dugoročni plan ni rješenja za svoje vrijedne nekretnine. Na primjeru napuštenih vojnih objekata u Puli, država se do sada pokazala kao loš gospodar te je jedino rješenje prepuštanje takvih nekretnina lokalnoj zajednici u trajno vlasništvo ili pak na korištenje jer za ta područja već postoje spremni projekti za realizaciju, odgovorili su nam iz Grada Pule.

Neslužbeno, pak, saznajemo da je Grad Pula zatražio da se bivša vojna područja privedu namjeni prema usvojenim gradskim prostornim planovima, odnosno, zatraženo je ustupanje vlasništva nad nekretninama Gradu Puli. Pogotovo se to odnosi za Muzil, ali i dio zemljišta u Štinjanu kako bi se proširilo štinjansko groblje, potom Vallelungu gdje bi se izgradio putnički brodski terminal, te bivši vojni poligon gdje je već ishodovana lokacijska dozvola za projekt izgradnje Sportskog kampa NK Istre 1961. Za sve navedene bivše vojne nekretnine na području Pule grad je zatražio ustupanje vlasništva od strane države. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter