Grad razmatra mogućnost zabrane konzumiranja alkohola na javnim površinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Splitsko Gradsko vijeće odlučilo je, na prijedlog gradonačelnika, izmijeniti Odluku o komunalnom redu kojom bi se zabranilo konzumiranje alkohola na gotovo svim javnim površinama u gradu, izuzev nekoliko precizno utvrđenih iznimki, a za koji prekršaj je predviđena i novčana kazna od 500 kuna. Razlog su noćne pijanke i remećenje noćnog mira. Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule u više je navrata raspravljalo o istom prijedlogu konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića maloljetnim osobama na javnim površinama u Puli, ali je mišljenja da je prevencija i edukacija učinkovitija mjera od same zabrane koja ne rješava problem već ga prolongira.

Treba zaokupiti slobodno vrijeme

Tako, primjerice Vijeće, u suradnji s Policijskom postajom Pula, Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije te samom Istarskom županijom već niz godina organizira razne sportsko-edukativne akcije, tribine na temu ovisnosti, psihološko testiranje učenika petih razreda te predavanje za djelatnike škola.

Jedno od mogućih rješenja ogleda se, kažu nadležni u Gradu, i u kvalitetnom iskorištavanju slobodnog vremena. Naime, djeci je potrebno ponuditi alternativne sadržaje i aktivnosti koje će zaokupiti njihovo slobodno vrijeme. Upravo na tragu toga, u izradi je i Vodič kroz slobodno vrijeme djece i mladih u Gradu Puli koji će na jednom mjestu sadržavati popis svih ustanova, udruga, institucija koje nude programe za djecu i mlade. Svrha vodiča je da potakne i usmjerava djecu ka kvalitetnijem osmišljavanju svog slobodnog vremena kako bi se prevenirali rizični oblici ponašanja djece te zadovoljili osobni interesi i potrebe za afirmacijom putem zdravih životnih izbora.

Sve spomenute aktivnosti zajedno imaju jedinstveni cilj, a to je prevencija među mladima. Stoga je, u povodu Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma, Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule ovog tjedna organiziralo u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu predavanje na temu zabrane prodaje alkoholnih pića maloljetnicima. (Kristina FLEGAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter