Grad Pula razmatra koje projekte kandidirati

(Neven LAZAREVIĆ)
(Neven LAZAREVIĆ)

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU raspisalo je početkom prosinca 2016. godine natječaj "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine" koji je otvoren do 5. ožujka, a raspoloživi budžet bespovratnih sredstava koji će se dijeliti iznosi 196 milijuna kuna. Prema opisu natječaja sufinancirat će se projekti održivog korištenja prirodne baštine s ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj/regionalnoj razini.

Od dva do 20 milijuna kuna

Po projektu moguće je dobiti bespovratno 70 do 85 posto prihvatljivih troškova ovisno o indeksu razvijenosti jedinice lokalne (regionalne) samouprave ili jedinice područne (regionalne) samouprave. Najniža ukupna vrijednost sufinanciranja po projektu je dva milijuna kuna, a najviše čak 20 milijuna kuna. Prema pojašnjenju natječaja ministarstva, riječ je o projektima "očuvanja, zaštite, promicanja i razvoja prirodne i kulturne baštine", odnosno povećanja atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine. Dakle, održivom korištenju prirodne baštine s ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj/regionalnoj razni.

"Kao i u dosadašnjoj praksi Grad Pula pomno prati sve objavljene natječaje na koje se mogu aplicirati projekti koji doprinose razvoju i uređenju grada, očuvanju i promicanju održivog razvoja prirodne baštine, promicanju razvoja općenito, povećanju standarda življenja, odnosno projekti koji u konačnici doprinose boljitku cijele zajednice. U smislu konkretnog natječaja Grad razmatra više mogućih aktivnosti koje bi se mogle aplicirati, a koje će detaljnijom razradom i nastavno na omogućeno i partnerstvo u projektu, u narednom periodu biti i konačno definirane te u roku prijavljene", odgovorili su nam nedefinirano iz gradske uprave.

S obzirom na prošle godine odobren ITU mehanizam (Urbano područje Pula), u kojem je usvojenom Strategijom Grad definirao da će se kulturna baština staviti u svrhu razvoja gospodarstva i turizma, Pula očito ima već gotove i definirane projekte pa bi samim time kandidiranje na ovaj natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a bila idealna prilika da se već prijave s gotovim projektima.

"Upravo zbog značajnog iznosa sufinanciranja koji se može ostvariti, maksimalna se pažnja posvećuje svakom segmentu definiranom u natječaju u cilju prijave što kvalitetnijih i za grad značajnijih projekata/aktivnosti koje će biti moguće ostvarivi uz samostalan angažman Grada ili zajedno sa zainteresiranim partnerima. Slijedom navedenog, u tijeku je priprema popisa potencijalnih aktivnosti i potencijalnih lokacija koje mogu biti prihvatljive za prijavu što će se dodatno verificirati s raspisivačem poziva", zaključuju iz Grada Pule.

Partnerstvo s javnim institucijama

Inače, na natječaj se mogu prijaviti jedinice lokalne i regionalne samouprave, ali i njihove javne institucije. Dopušteni partneri su osim samouprava, dakle, javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima, organizacije civilnog društva, uredi turističkih zajednica te regionalne razvojne agencije. Poziv, naime, potiče formiranje partnerstva na način da sinergijsko djelovanje u svim segmentima aktivnosti predloženog projekta da optimalan rezultat s obzirom na ulaganje te vrstu i potrebe samog projekta. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter