Grad poljoprivredi od 2016. do 2020. godine namijenio 800 tisuća kuna

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Na temelju Programa potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Grada Pule za razdoblje od 2016. do 2020. godine, gradonačelnik Pule Boris Miletić 22. srpnja donio je odluku da se OPG-u Ane Sarvan iz Pule dodijeli iznos od 1.501,25 kuna za 2016. godinu kao potpora u visini polovice troškova godišnje stručne kontrole i certifikacije ekološke proizvodnje provedene u 2016. godini te, istom OPG-u, još 1.500 kuna kao potpora za stručno osposobljavanje za rad na poljoprivrednom gospodarstvu.

Prekvalifikacija za poljoprivrednicu

Kako saznajemo od ove mlade eko poljoprivrednice, 31-godišnje Ane Sarvan, kao inženjer kemije odlučila se obrazovati u poljoprivredi jer želi nastaviti obrađivati imanje kojeg u Loborici imaju njen djeda i baka, ali, zbog godina, polako posustaju.

- Malo sam se raspitala i saznala da Ministarstvo poljoprivrede sufinancira određene projekte, ali je uvjet da tražitelji subvencija moraju imati i formalno obrazovanje poljoprivrednog karaktera. Stoga sam u Diopteru upisala prekvalifikaciju općeg poljoprivrednog tehničara i upravo u tom učilištu dobila informaciju da i Grad Pula nudi potpore upravo za obrazovanje, ali i certificiranje. Dakle, moj je odabir ekološka poljoprivreda i proces certifikacije prošla sam još na proljeće, kada mi je bila i komisija. Potom sam se odlučila i za prekvalifikaciju te upisala program u Diopteru. Kada sam saznala za mogućnost gradske subvencije, proučila sam malo pravila Grada Pule, ispunila formulare i eto, ostvarila pravo na subvencije po ove dvije osnove. Iako je to četvrtina iznosa uloženog, ovaj će mi novac sada dobro doći i to za nabavku sadnog materijala čime se upravo bavim, istaknula je u razgovoru Sarvan te dodala da se bavi ekološkom poljoprivredom mahom povrtnih kultura, a upravo očekuje da rode i ljetne - dinje i lubenice.

Kaže nam da se subvencije daju i za programe osposobljavanja za održivu uporabu pesticida, ali da to nju uopće ne zanima, ali tko hoće, može i za to aplicirati. Njeni kupci, kaže nam, cijene što se odlučila za ekološku proizvodnju, a u svemu joj je velika podrška Nenad Kuftić, iz udruge Istarski Eko Proizvod, ujedno i susjed koji ima vlastiti ekološki OPG.

Subvencije i za sadni materijal

Kako saznajemo od nadležnih u Gradu Puli, Program potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Grada Pule vrijedi za razdoblje od 2016. do 2020. godine. Predmetnim programom, kažu, stvorio se pravni i financijski okvir za dodjelu potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju, a sve prema Zakonu o poljoprivredi. Potpore iz Programa potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju dodjeljivat će se u razdoblju od 2016. do 2020. godine sukladno odredbama Programa u ukupnom iznosu od 800.000 kuna i to za sufinanciranje nabave sadnog materijala; subvencioniranje troškova stručnog nadzora i sustava ocjenjivanja sukladnosti u ekološkoj proizvodnji, subvencioniranje edukacije i stručnog osposobljavanja za rad na poljoprivrednom gospodarstvu; za davanje potpora projektu Izravna prodaja poljoprivrednih proizvoda putem interneta; potom tekuće potpore za sufinanciranje manifestacija koje doprinose promicanju poljoprivredne proizvodnje; tekuće donacije za sufinanciranje dijela troškova aktivnosti OPG-a, udruga i poljoprivredne zadruge te tekuće donacije za Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre.

U ovoj godini, Grad je poljoprivrednicima po raznim mjerama iz Programa potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju stavio na raspolaganje još 117.000 kuna.

Subvencije porečkom Institutu i Udruzi pčelara

U 2016. godini dodijeljena su i druga sredstva. Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča podnio je zahtjev za dodjelu potpore za projekt "Izravne prodaja poljoprivrednih proizvoda putem interneta". Sukladno članku 4. Programa potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju dodijeljena su im sredstva u iznosu od 20.000 kuna za troškove kontinuiranog održavanja aplikacije "Domaća web tržnica" i njezinog razvoja kako bi istarski poljoprivrednici mogli vjerodostojno predstaviti svoje gospodarstvo i prikazati ponudu vlastitih proizvoda. Potom, Udruzi pčelara Pula dodijeljena su sredstva u iznosu od 20.000 kuna i to za projekt "Upoznajmo pčele i njihov proizvod". Udruga će kroz ovaj projekt mjesečno organizirati edukativna predavanja renomiranog stručnjaka s područja pčelarstva i apiterapije za pčelare i zainteresirane građane, a sve s ciljem popularizacije pčelarstva, pčelarskih proizvoda te podizanja svijesti o važnosti očuvanja prirodnog okoliša. I Ani Sarvan kao nositeljici Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva dodijeljena su sredstva za subvenciju troškova stručne kontrole i certifikacije ekološke proizvodnje te za subvenciju troškova stručnog osposobljavanja za rad na poljoprivrednom gospodarstvu, ukupno 3.000 kuna, ističu nadležni iz Grada Pule. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter