Grad je suvlasnik zgrade, ali nema ingerencije na postavljanje antene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula je suvlasnik zgrade u Stankovićevoj ulici, na kojoj je, u neposrednoj blizini OŠ Kaštanjer postavljena bazna stanica, potvrdili su nam iz gradskog Odsjeka za informiranje, no, i istaknuli da Grad nije dobio zahtjev za davanje suglasnosti za postavljanje te antene i sam nema ingerencije na takve zahvate, ali je o njemu obavijestio sve nadležne institucije.

Pitanje o anteni ponovno smo postavili slijedom ovotjedne konferencije za novinare na kojoj su oporbeni vijećnici MO-a Kaštanjer upozorili da postavljanje antene spada u poslove izvanredne uprave, za koje je potrebna suglasnost svih suvlasnika zgrade te da bi se Grad trebao aktivnije uključiti u inicijativu za njeno premještanje antene na adekvatnu lokaciju. Prema dobivenoj informaciji, Grad je u toj zgradi vlasnik poslovnog prostora od gotovo 44 i suvlasnik 1/14 dijela stana od 73 kvadrata, a zahtjev za suglasnost nije dobio jer je prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima za poslove redovite uprave dovoljna suglasnost većine suvlasnika zgrade. Prema spomenutom zakonu iznajmljivanje i davanje u zakup zajedničkih dijelova zgrade, odnosno zasnivanje drugih pravnih odnosa vezanih za postavljanje, održavanje i razvoj elektroničke komunikacijske infrastrukture i plaćanje naknade vlasnicima u skladu s posebnim propisima, spada u poslove redovite uprave, naglašavaju u odgovoru Grada, iz kojeg još ističu da o odluci većine suvlasnika nisu obaviješteni.

- Grad ne izdaje odobrenja za postavljanje ovih telekomunikacijskih uređaja, obzirom da se prema Pravilniku o jednostavnim građevinama, koji je donijelo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH, ovakvi uređaji mogu postavljati bez dozvole Grada i bez građevinske dozvole. Zbog toga Grad, nažalost, nema instrumente kontrole, zaključuju iz Grada.

Što se novog režima prometovanja na području Kaštanjera, za koji su vijećnici rekli da ga je Grad Pula uveo mimo prijedloga MO-a te da stanovnici nisu njime zadovoljni, iz Grada su komentirali da je takvo rješenje primijenjeno upravo na inicijativu MO-a i uz njegovu suglasnost i to "s ciljem podizanja razine sigurnosti svih sudionika u prometu, poglavito pješaka".

- Nov način prometovanja razmatran je s predstavnicima prometne policije, imajući u vidu odvijanje svih prometnih tokova na ovom dijelu Kaštanjera, između ostalog i eventualnog uvođenja jednosmjernog prometa i u Ulici Rimske centurijacije. U prilog zadržavanju dvosmjernosti Ulice Rimske centurijacije govori i činjenica da bi radi specifične geometrije raskrižja Ulice Rimske centurijacije, Ulice Kaštanjer te neposredne blizine raskrižja Ulice Rižanske skupštine, križanje prometnih tokova bilo vrlo opasno, što bi znatno ugrozilo sigurnost prometa. Na navedeno rješenje suglasnost je dalo vijeće Mjesnog odbora Kaštanjer, zaključuju iz Grada. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter