Grad bi trebao riješiti prostorne barijere

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom održalo je nedavno sjednicu na kojoj su članovi raspravljali o uklanjanju prostornih barijera. Kako doznajemo iz zaključka kojeg su donijeli, a dostavljen je svim nadležnim institucijama, od Grada Pule traže da donese plan uređenja javnih površina na način da one budu oslobođene prostornih barijera. One, prije svega, onemogućavaju mobilnost i slobodno kretanje osobama koje se kreću pomoću invalidskih kolica, ali i ostalim osobama smanjene pokretljivosti te osobama s invaliditetom i roditeljima s dječjim kolicima. Zahtjev bi se trebao izvršiti u užem centru grada do 2017. godine, a u ostalim dijelovima do 2025. godine.

- Od Grada Pule tražimo da donese plan uređenja svih građevina u kojima djeluju gradske stručne službe na način da one budu pristupačne osobama s invaliditetom koje se kreću pomoću invalidskih kolica te svim ostalim kategorijama osoba s invaliditetom. Također tražimo da naloži svim tvrtkama kojima je osnivač, odnosno koje su u pretežitom vlasništvu Grada Pule da donesu plan uređenja građevina u kojima obavljaju djelatnost na način da budu pristupačne osobama s invaliditetom, također s rokom izvršenja do 2020. godine, doznajemo od predsjednika pulske podružnice Mladena Pucarića.

Dodaje da je u zahtjevu navedeno i da se u sve buduće odluke o raspisivanju natječaja za davanje u zakup poslovnih prostora Grada Pule unese obveza zakupoprimcima da poslovne prostore urede na način da, razumnom prilagodbom, budu pristupačni osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti.

Na sjednici je donesen i zaključak o upućivanju prijedloga Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvu graditeljstva vezano uz rješavanje problematike parkiranja osobnih automobila kojima se prevoze osobe s invaliditetom, na za to označenim, pristupačnim parkirnim mjestima te Zaključka o uklanjanju prostornih barijera Gradu Puli. Odlučeno je da, simbolično, zahtjevi i zaključak budu upućeni na dan 3. prosinca, Međunarodni dan osoba s invaliditetom. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter