Gračišće: Održan festival istarskih maneštri

Kušanje maneštre prije gašenja štednjaka
Kušanje maneštre prije gašenja štednjaka

Najbolja od devet ponuđenih maneštri na sinoćnjem Festivalu istarskih maneštri, održanog u Gračišću, po mišljenju stručnog žirija bila je ona iz obližnje konobe Marino, dok je publika za najukusniju odabrala onu iz pobratima općine Gračišće - "mokronošku maneštru" iz slovenskog Mokronoga.

- Mislim da je presudila kost domaćeg pršuta i sušeni svinjski zaik, ali i koromač koji san čera nabrala, odgovara Svetlana Buljan iz konobe Marino na pitanje što je presudilo. "Maneštra se kuhala pet sati, a na kraju su nijanse odlučivale. U našoj konobi i inače nudimo maneštru s bobići, a ubuduće ćemo, ali samo kada mu je sezona, nuditi i maneštru s koromačom", kaže Buljan. Dodaje da u maneštru nisu stavljali nikakve začine osim soli.

Drugo je mjesto po mišljenju žirija u sastavu Stanislav Poropat, Davor Šišović, Radenko Sloković, Marijan Brozan i Josip Lanča zaslužila jota iz pazinskog bistroa Pod lipom, a treće iz istoimenog slovenskog Gračišča TŠKD-a Sveti Miklavž, koji su spravili maneštru sa šparugama. Ravnopravno četvrto mjesto podijelili su ostali sudionici: Agroturizam Dol za zelenu maneštru, Gračišćanke za maneštru s trukinjon, hotel Lovac iz Pazina za maneštru s jačmikon, Špilja Feštinsko kraljevstvo za maneštru s repon te župni zbor sv. Vida za maneštru s gumoljami.

Čitavo popodne kuharske su ekipe na štednjacima na drva kuhale maneštre, svaka sa nekim svojim posebnostima, koje su poslije podijelili s publikom.

- Iz godine u godinu se vidi napredak i povećanje kvalitete i ujednačenost, kaže Stanislav Poropat, učitelj kuharstva iz porečke Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića. Poropat smatra da kod maneštre nisu ključni dodaci mesa već cjelokupan dojam, kakvoća, okus, miris i izgled jela. Preporuča da se uvijek koriste svježe, sezonske namirnice te da se ne pretjeruje sa začinima. Ustvrdio je da se ovo težačko jelo koje je nekad služilo da održi radnika ili poljoprivrednika tijekom čitavog radnog dana danas u turizmu sve češće nudi kao predjelo, "juhica", nakon koje slijedi glavno jelo, što je odraz vremena. (piše i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter