Gračišće: Na 22.smotru vina prijavljeno 77 izlagača


I ove će se godine 22. smotra vina središnje Istre tradicionalno održati na Uskrsni ponedjeljak, koji ove godine pada 6. travnja, objavio je organizacijski odbor manifestacije na današnjoj konferenciji u zgradi Špital.

- Protekle su godine vladale dosta loše vremenske prilike na koje su se vinari dosta žalili, pa smo očekivali manje vinskih uzoraka nego proteklih godina. Bio sam pesisimist, ali pokazalo se da je prijavljeno zanemarivo manje uzoraka, kazao je uvodno gračaški načelnik Ivan Mijandrušić.

Nadamo se dobrim ocjenama unatoč lošoj godini, a vidjet ćemo što će donijeti ocjenjivanje Instituta za poljoprivredu i turizam, kazao je predsjednik organizacijskog odbora smotre Damir Baćac, te izvijestio da se na manifestaciju prijavilo 77 vinskih izlagača.

Prijave još moguće

Dostavljeno je ukupno 188 uzoraka vina koji su se ravnomjerno rasporedili, pa će se tako na stolovima15 gračaških tematskih konoba dan nakon Vazma pronaći 108 bijelih i 80 crnih vina. Smotra će započeti već u 11 sati svečanim otvorenjem konoba razmještenih po čitavoj starogradskoj jezgri Gračišća, a u 16 sati slijedi podjela odličja najboljim vinarima.

Konobe će se zatvoriti u 19 sati, nakon čega u novom dijelu Gračišća slijedi koncert trenutno popularne beogradske reggae/ska/hip hop grupe S.A.R.S. koju obilježavaju elementi tradicionalne narodne glazbe. Načelnik Mijandrušić pozvao je zainteresirane nevinske izlagače da se obrate općinskoj upravi, premda je ostalo još vrlo malo slobodnih mjesta.

Ove godine kraljevina i rizling

Najveći broj uzoraka, čak 32, na ovogodišnju Smotru vina središnje Istre stiže s područja Motovuna; slijedi Oprtalj (15 uzoraka), dok je na trećem mjestu Labin (14 uzoraka). Četvrto mjesto po zastupljenosti zauzeo je Višnjan (13), dok peto mjesto dijele Tinjan, Pazin i Vižinada s 12 uzoraka.

Na osmom je mjestu Žminj (11 uzoraka), a deveto mjesto dijele Gračišće, Sveta Nedelja i Buzet s devet uzoraka. Po broju vinara koji sudjeluju na smotri na prvom je mjestu Općina Cerovlje (osam vinara); slijede Gračišće, Motovun i Pazin (šest), dok po pet vinara stiže s područja Labina, Višnjana, Tinjana i Vižinade.

Osim vinara iz nešto proširene središnje Istre, na smotru s tradicionalnim vinom cviček i rakijom stižu i ove godine vinari iz slovenskog Mokronoga; s refoškom i malvazijom vinari iz Pirana; domaća vinska sorta kraljevina stiže iz Svetog Ivana Zeline, dok će po prvi puta na izložbi s rizlingom i graševinom sudjelovati vinari iz Općine Popovac u Baranji i Općine Velika u Požeško-slavonskoj županiji.

Posjetitelje će zasigurno zanimati cijena degustacijske koja ostaje ista kao i lanjske godine - 70 kuna. (A.DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter