GP Krk te Cesta zainteresirani za radove na širenju obilaznice

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U petak, 28. listopada, istekao je rok za dostavu ponuda po javnom natječaju za odabir izvođača radova u projektu rekonstrukcije pulske obilaznice od nekadašnjeg skretanja za Valmade do križanja s Medulinskom cestom. Na natječaj su stigle dvije ponude, jedna zajednice ponuditelja te druga pulske tvrtke koja je izvodila radove ne prvom proširenom kilometru.

Okvirni sporazum na dvije godine

- Na javni natječaj za izvođača radova rekonstrukcije Ulice Prekomorskih brigada u Puli - 2. dio 1. faze, koji je bio otvoren od 3. do 28. listopada, pristigle su dvije ponude. Jednu potpisuje zajednica ponuditelja GP Krk d.d., Colas Hrvatska d.d. i Elektrocentar Petek d.o.o., dok je druga ponuda Cesta Pula d.o.o. Nakon pregleda i ocjene ponuda, u kojem će se ocijeniti valjanost ponuda i računski pregledati, donijet će se odluka o odabiru izvođača radova s kojim će se sklopiti okvirni sporazum na dvije godine čime se osigurava početak radova čim se u proračunu osiguraju dostatna sredstva, bez dodatnih predradnji i papirologije, odgovorili su nam iz Grada Pule.

Proširenje obilaznice od nekadašnjeg skretanja za Valmade do Medulinske ceste, obuhvaća izgradnju dva nova prometna traka, pripadajuće zelene pojaseve i pješačke/biciklističke staze, izgradnju odvodnje oborinskih voda s infiltracijskim jarcima i bioretencijama, izgradnju javne rasvjete, rekonstrukciju raskrižja sa Šišanskom cestom i raskrižja s Medulinskom cestom u kružna raskrižja, odnosno izgradnju dva kružna toka, te zaštitu i prelaganje postojeće infrastrukture (vodovodna i elektroenergetska mreža, telekomunikacijske instalacije), krajobrazno uređenje s navodnjavanjem. Usto zadržavaju i radove na održavanju postojećeg kolnika, odnosno rekonstrukciju postojeće dvotračne prometnice.

Kružni tok na križanju sa Šišanskom cestom bio bi četverotračni, dok bi rotor na križanju s Medulinskom cestom, odnosno Mutilskom ulicom imao pet krakova jer se namjerava peti krak izgraditi prema Gregovici gdje je Lidl kupio građevinsko zemljište i najavio izgradnju novog, još jednog Lidlovog, trgovačkog centra.

Početak po osiguranju sredstva

Inače, u natječajnoj dokumentaciji stoji da će se, po odabiru izvođača radova, s njima sklopiti okvirni sporazum o izvođenju radova na vrijeme od dvije godine. Upravo je ta činjenica važna za realizaciju projekta nastavka širenja obilaznice, koja bez četverotračne prometnice do raskrižja s Medulinskom cestom nema funkciju koju bi trebala imati. Naime, projekt će se realizirati kroz dvije godine po prilivu potrebnih sredstava, a to znači da projekt može startati za nadolazeću Novu godinu, ali i 2018. godine.

Razlog je što se veliki dio proračunskih namjenskih sredstava komunalnog doprinosa i naknade bazira na izgradnji velikog trgovačkog centra u kamenolomu Max Stoja, kao i hotela na Valkanama, a izvjesno je da od Max Stoje i hotela u ovoj godini nema ništa.

- Objavom javnog poziva za izvođača radova rekonstrukcije Ulice Prekomorskih brigada Grad Pula priveo je kraju sve pripremne aktivnosti za nastavak izgradnje punog profila obilaznice. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter