GP Jelovice i usred sezone radi samo do ponoći!?

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Granični prijelaz Jelovice - Podgorje, na hrvatsko slovenskoj granici, u bespućima Ćićarije, valjda je jedini međunarodni prijelaz u Europi koji se zatvara preko noći, požalili su nam se u Jelovicama. Zimi je otvoren od 6 do 22 sata, a ljeti od 6 do 24 sata, a mještani ovog malog pograničnog sela laniške općine godinama se zalažu da se radno vrijeme graničnog prijelaza produži.

Težnje mještana Jelovica, dijele i slovenski susjedi u Podgorju, pa je Društvo za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju i druženje na području Eko parka Kras na nedavno održanoj skupštini zaključilo da će kod hrvatskog i slovenskog ministarstva ponovo pokrenuti inicijativu da prijelaz Jelovice - Podgorje barem u vrijeme turističke sezone bude otvoren od 0 do 24 sata.

- Za nas se ništa nije promijenilo ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Sve nam je ostalo isto. Carina se maknula no granica se i dalje zatvara po zimi u 22 sata, a ljeti u 24 sata. Bilo bi dobro kada se rampa uopće ne bi spuštala, kaže Slavica Čendak, majka Draženka Čendaka, vlasnika Konobe "Lovac" u Jelovicama. U konobu svraćaju slovenski i talijanski lovci, a dolazili bi daleko više kada bi prijelaz bio stalno otvoren.

Laniška općina, ističe načelnik Neven Mikac, već se godinama zalaže da se prijelaz Jelovice - Podgorje otvori non-stop, a takav zahtjev prije nekoliko godina uputila je i resornom ministarstvu. - Čim je međunarodni, prijelaz bi trebao biti otvoren od 0 do 24 sata odmah bi dobivali odgovore da zbog malog broja putnika koji ga prelaze ne bi bilo uputno produžavati radno vrijeme. No ako već ne može drugačije, onda se zalažemo barem da zimi bude otvoren od 6 do 24, a ljeti non-stop, ističe Mikac. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter