Gospodarstvo temeljiti na eko proizvodnji i čistoj energiji

Josip Anton Rupnik i Gordana Ferenčić (B. PETROVIĆ)
Josip Anton Rupnik i Gordana Ferenčić (B. PETROVIĆ)

"Gospodarstvo je ključni problem svake države pa tako i naše. Kako se nalazimo u predizborno vrijeme svi to sada naglašavaju, a u praksi se sva ta obećanja, kada se osvoji vlast, stavljaju u drugi plan", naveo je u utorak Josip Anton Rupnik predstavljajući gospodarski program svoje stranke Zeleni savez-Zeleni te pozvao građane da prilikom glasanja dobro razmisle o programima koje im stanke nude.

Kako je naveo, njihova je stranka još prije 18 godina predlagala smjer razvoja gospodarstva u Istri, te je županijska skupština 1997. godine donijela odluku da jedan od strateških pravaca razvoja gospodarstva u Istarskoj županiji treba biti eko-agroturizam. No, ta odluka, kako veli, nikada nije realizirana.

- Taj program je trebao biti primjer za cijelu zemlju i dati naglasak na razvoj ruralnog dijela naše zemlje i na očuvanju prirodnih bogatstava. Da bi se takav program realizirao mora se razvijati eko poljoprivreda što znači proizvodnja eko hrane, koju bi trebala dorađivati i prerađivati i na taj način razvila bi se industrija i zaposlili naši građani, pojasnio je Rupnik dodajući da Hrvatska još uvijek nema još nijedan eko-hotel dok ih susjedna Austrija ima preko trideset. Drugo područje djelovanja trebalo bi biti, kako veli,  usmjereno razvoju elektroindustrije, a kada se govori o energetici  Rupnik posebno naglašava proizvodnju obnovljivih izvora energije.  - Vrlo bitan razvoj gospodarstva trebala bi biti  proizvodnja opreme i objekata na moru, u moru i na priobalju. Okružuje nas stotine kilometara obale i logika je da moramo iskoristiti te mogućnosti i zaposliti naše ljude. Uljanik, 3. maj i brodogradilište Split trebali bi biti motorna snaga razvoja ostale industrije na našem području, jer upravo veliki sistemi u svijetu pokreću razvoj male privrede i zanatskih tvrtki te se razvijati u smjeru stvaranja koncerna, naveo je Rupnik. 

Uz navode da su se temelji zaposlenosti nekad bazirali na poljoprivredi, na tekstilnoj i drvnoj industriji, Rupnik je naveo da među strateške investicije moramo uvrstiti razvoj eko-poljoprivredu, eko-agroturizam i eko-turizam jer posjedujemo za to sve potrebne resurse, a što je bitno, u Europi vlada sve veći interes za taj program. Pored navedenog potrebno je, naglasio se, staviti fokus na drvnu prerađivačku industriju, a ne pristajati da svoju sirovinu jeftino prodajemo, a onda uvozimo skupe gotove proizvode. Naglasio je i kako njegova stranka smatra da u strateški razvoj industrije moramo vratiti tekstilnu industriju, koju je sada totalno uništena, a na desetke tisuća žena ostalo je bez posla, zaključio je Rupnik dodajući da za taj kriminal nitko do sada nije odgovarao.

Gordana Ferenčić, potpredsjednica stranke navela je kako je važan segment u razvoju gospodarstva svakako i promet ustvrdivši da bez kvalitetnog, brzog i jeftinog prijevoza nema razvoja gospodarstva. Naglasivši da su Istra i Pula trenutno "slijepo crijevo" navela je kako bitnu ulogu u razvoju povoljnijeg prometa igra nanovo aktiviranje željezničkog prometa između Istre i Slovenije i time dalje prema ostalim dijelovima Europe. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter