Gortanov brijeg: Stiglo 90 grla istarskog goveda

Centar za održivi razvoj pospješit će program revitalizacije istarskog goveda kao ugrožene autohtone pasmine (Davor ŠIŠOVIĆ)
Centar za održivi razvoj pospješit će program revitalizacije istarskog goveda kao ugrožene autohtone pasmine (Davor ŠIŠOVIĆ)

U AZRRI-jevoj farmi podno Gortanovog brijega nedaleko Pazina odnedavno muče, leži i preživa devedesetak grla istarskog goveda. U tijeku je naime probni rad netom dovršenog kompleksa Centra za održivi razvoj stočarstva Istre, čija je realizacija započela još 2012. godine. Tada su sredstvima iz međunarodnih projekata APRO (2,057 milijuna kuna) i ZONE (611.000 kuna) izgrađene dvije velike staje, spremište strojeva i upravna kućica, ali zbog nedostatka sredstava za dovršenje kompleksa radovi su stali i naredne tri godine gradilište je bilo "mrtvo".

Početkom 2016. godine krenulo se s drugom fazom, s ciljem konačnog dovršetka cijelog kompleksa, pa su s 3,75 milijuna kuna kredita kojeg je AZRRI uzeo od komercijalne banke izgrađeni preostali planirani objekti odnosno sjenik i gnojište, izgrađena je i sva infrastruktura na farmi i oko nje uključujući struju, vodu, telekomunikacijski priključak i pristupni put, asfaltirana su sva unutrašnja dvorišta, a farma i drugi objekti su također potpuno opremljeni. U izgradnju i opremanje Centra tako je dosad uloženo ukupno oko 6,5 milijuna kuna. S poslovima se moralo požuriti jer je AZRRI-ju 1. studenog istjecao najam bivše Purisove farme u Murarima kraj Motovuna, gdje je dosad držao stado istarskih goveda. Goveda su sada preseljena pod Gortanov brijeg, a do službenog otvorenja i početka rada punim kapacitetom treba još obaviti dopunu dokumentacije, te potrebne preglede i kontrole.

Pasmina još uvijek ugrožena

Centar za održivi razvoj stočarstva Istre tako će postati operativno, proizvodno i znanstveno središte sustava revitalizacije populacije pasmine istarskog goveda, koja je prema svojoj brojnosti još uvijek u kategoriji ugroženih autohtonih pasmina. U AZRRI-jevom sustavu kontroliranog uzgoja i razmnožavanja istarskog goveda, te ekonomskog iskorištavanja njegovog mesa kao jedinog isplativog oblika poticaja povećanja broja grla, trenutačno je između 1.800 i 2.000 grla, od kojih je  manji dio u samom Centru na Gortanovom brijegu, dok je veći dio, a tako će ostati i ubuduće, kod kooperanata. Skoro se sva populacija istarskog goveda nalazi u Istri, osim po tridesetak grla na otoku Krku i na otoku Unije, međutim i ta su grla odnosno njihovi uzgajivači uključeni u AZRRI-jev kooperantski sustav. U sustav još nisu uključena grla koja se nalaze u Sloveniji, ali bit će kada se dovrši zajednički hrvatsko-slovenski zahtjev za zaštitu mesa istarskog goveda europskom oznakom izvornosti. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter