Gorivo s Kaštijuna spaljivat će se u Koromačnu

Budući centar proteže se na 16,4 hektara
Budući centar proteže se na 16,4 hektara

Građevinski radovi na budućem Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun su pri samom kraju, a trenutno se u pogonima centra obavlja testiranje opreme i postrojenja. No sada je i službeno potvrđeno da izdvojena goriva frakcija, odnosno gorivo iz otpada (GIO) ili Solid Derived Fuel (SRF) odlaziti na suspaljivanje u cementaru Holcim u Koromačno.

Potvrdila je to direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukić rekavši da je u pripremi ugovor s Holcimom o preuzimanju goriva iz otpada, te se predviđa da će ŽCGO Kaštijun Holcimu plaćati oko 30 eura po toni preuzetog otpada. No k tome još treba dodati i trošak prijevoza goriva s novog županijskog centra do Koromačna koji će cementari također "pokriti" Kaštijun. Kako će se to u konačnici odraziti na konačnu cijenu odvoza otpada i račune građana na kraju mjeseca, još nije definirano.

- O konačnoj cijeni jako je teško govoriti dok svi radovi i testiranja ne budu gotovi. Tek kada vidimo koliki su operativni troškovi postrojenja i stvarni troškovi gradnje, moći ćemo govoriti o cijeni. Također, i komunalne tvrtke moraju odraditi svoj dio posla vezano uz cijene, kazala je Dukić i navela tek projekciju da bi trošak obrade otpada na centru mogao iznositi oko 70 eura po toni otpada.

- Ako neka obitelj proizvede tonu otpada godišnje, onda će je to godišnje koštati 70 eura. Međutim, u Istarskoj županiji se jako mnogo uložilo u infrastrukturu za odvojeno prikupljanje korisnih sirovina iz otpada, pa građani veliki dio otpada koji nastaje u kućanstvima i može se reciklirati, mogu besplatno odložiti, pa je onda naravno i cijena za kućanstvo u konačnici niža, kazala je Dukić.

- O detaljima ne mogu govoriti. Mogu potvrditi da će se, barem zasad, SRF odvoziti u Holcim, no vidjet ćemo hoćemo li naći neko drugo rješenje jer i na tome radimo. Naravno ugovor s Holcimom mora biti potpisan prije puštanja pogona u rad, kazala je Dukić. Što se tiče količina SRF-a koji će odlaziti u cementaru, navela je da bi u punom kapacitetu u Holcim trebalo odlaziti oko 30 posto otpada koji se obradi na centru.

- Ako primjerice dnevno u centar dolazi 250 tona otpada, onda bi to moglo biti između 60 i 70 tona SRF-a koji će odlaziti u Holcim veli Dukić.

Prema ovakvom scenariju, očito je da će cementara uštedjeti i besplatno dobivati zamjensko gorivo, a još će k tome Kaštijun plaćati cementari naknadu po toni preuzetog otpada. Sve ide u tom smjeru da će i prijevoz goriva biti na trošak građana, odnosno poreznih obveznika. Uzmemo li primjerice da će Holcim dnevno preuzimati 70 tona otpada, a u sezoni će to biti i dvostruko više, to će mjesečno Kaštijun (građane op.a.) koštati 2.100 eura, dok bi na godišnjoj razini za spaljivanje produkta otpada, cementari trebalo platiti 25.200 eura. (Piše Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter