Gologorički Dol više nije žedan

Špinu u zaselku Želeski prva je otvorila najstarija mještanka, 92-godišnja Emilija Želeski
Špinu u zaselku Želeski prva je otvorila najstarija mještanka, 92-godišnja Emilija Želeski

Okretanjem ručice na hidrantu nedaleko od zaselka Želeski u Gologoričkom Dolu, što je prepušteno najstarijoj stanovnici ljupke doline, 92-godišnjoj Emiliji Želeski, simbolično je obilježen završetak glavnine radova kojima je u Gologorički Dol stigao vodovod.

- Deset godina nakon potpisanog sporazuma o vodoopskrbi Gologoričkog Dola, tromeđe između općina Pićan, Gračišće i Cerovlje, najveći je dio planiranog vodovoda otvoren, rekao je cerovljanski načelnik Emil Daus. Vodu su dobili zaseoci koji čine Gologorički Dol: Želeski, Bratičići, Gržani, Radetići, Sepčići i Lukačići s područja općine Cerovlje te dijelovi Krbuna i Stojšići u općini Pićan. U zaseoke Žuhčići, Poldrugovci i Matkovići, koji spadaju pod općinu Gračišće, voda bi trebala uskoro stići. "Cilj nam je da svako naselje, bez obzira na potencijalnu potrošnju ili broj stanovnika, ima vodu", poručio je direktor Vodovoda Labin Dino Škopac.

Podsjetio je da sporazum obvezuje Vodovod Labin da obuhvati naselja niže od kote 300 metara nadmorske visine, a Istarski vodovod Buzet ona iznad te kote. Predstavnik Istarskog vodovoda Buzet Franko Krbavčić napomenuo je da su oni u općini Pićan dosad od 19 naselja, na koliko su se obvezali, uspjeli spojiti njih osam.

Novi vodovodni ogranak do Gologoričkog Dola postavljen je u duljini od sedam kilometara na potezu Oršanići-Stojšići-Želeski-Lukačići. Ukupna vrijednost radova, koji su se razvukli na nekoliko godina, iznosi 2,91 milijun kuna, pri čemu su Hrvatske vode financirale oko 80 posto investicije, a Vodovod Labin preostali dio, koji se uglavnom odnosio na izradu projektne dokumentacije.

"Ovo nije kraj već početak razvitka ovog kraja", poručio je predstavnik Hrvatskih voda Darko Dobrović izrazivši vjeru da je investicija povećala cijene nekretnina i zemljišta. (piše i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter