Gojtani i Kostrčani dobili uređen kanal

Gregor Rogić i Ivan Mijandrušić
Gregor Rogić i Ivan Mijandrušić

Bujični potok, koji s gračaškog brijega teče prema Gologoričkom potoku i dalje utječe u Rašu, posljednjih se mjeseci uređuje kod zaselaka Gojtani i Kostrčani, na samoj granici s općinom Pićan.

Radnici buzetske Vodoprivrede po trasi dosadašnjeg omanjeg vodotoka iskopali su 300-tinjak metara dug kanal, visine oko metar i pol, koji je posve obložen kamenim škriljama, dok su na tri mjesta sagradili i prijelaze kojima stanovnici mogu stići do svojih kuća.

Za kameni su se materijal umjesto češće korištenog betona odlučili prvenstveno zbog estetskih razloga, budući da se radi o naseljenom mjestu, kaže Gregor Rogić, poslovođa na gradilištu.

Problem je bilo često izlijevanje vodotoka na okolne njive i put, naročito otkad je rekonstruirana državna cesta Gračišće - Pićan s koje su se izljevi preusmjerili na ovu bujicu, objasnili su nam mještani. Zadovoljni su radovima koji bi se trebali okončati za desetak dana.

Gradilište je obišao i gračaški načelnik Ivan Mijandrušić koji je pak zadovoljan što se investicija vrijedna oko 1,6 milijuna kuna (bez PDV-a) realizira na području općine. Do kraja godine očekuje i sanaciju vodotoka od Gračišća do Baldeti, kako je najavio investitor, Hrvatske vode. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter