Glazbenici za uređenje dječje sobe na kirurgiji

Dr. Ivica Fedel, Tatjana Tomaić, Dr. Edo Matošević i Zoran Tomaić (M. ANGELINI)
Dr. Ivica Fedel, Tatjana Tomaić, Dr. Edo Matošević i Zoran Tomaić (M. ANGELINI)

Šesta manifestacija "Volim Istru" počet će humanitarnim božićnim koncertom koji će se u Istarskom narodnom kazalištu održati u subotu, 13. prosinca u 20 sati. Ove je godine prihod od ulaznica namijenjen uređenju dječje sobe na odjelu kirurgije pulske Opće bolnice. Ulaznice su već u prodaji na blagajni INK-a po cijeni od 40 kuna.

Mladi izvođači

- Akciju "Volim Istru" započeli smo koncertom u dvorani Vatroslava Lisinskog 2009. godine kada smo zapravo Istru doveli u Zagreb. Tijekom godina, ovom humanitarnom manifestacijom prikupljeno je oko 400 tisuća kuna koje su usmjerene potrebitima, pojedincima ili udrugama. Akciju od početka podržava Istarska županija i svi istarski gradovi, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare Tatjana Tomaić, koja je uz brata Zorana organizatorica akcije.

Predstavljajući program, Zoran Tomaić je istaknuo da su ove godine okupili uglavnom mlade izvođače, koji su iznimno radosni što mogu učiniti nešto za djecu.

- Gost će biti pjevač Bojan Jambrošić, budući da smo iz anketa saznali da je među mladima vrlo popularan. Prema želji članova zbora Gimnasium gostovat će pjevačica Marinella. Zahvaljujemo svima izvođačima, suradnicima i partnerima koji su i ove godine omogućili održavanje ove akcije, najavio je Zoran Tomaić. Uz Bojana Jambrošića i Marinellu, u programu će sudjelovati i Zoran Tomaić, klapa "Brnistra", zbor Gimnasium, plesni studio "Tasa", "Mali zbor" OŠ Vidikovac, Plesna skupina "Zumba" OŠ Centar, Glazbena grupa "Smailići", "Zbor" OŠ Monte Zaro, "Mini cantanti" zajednice Talijana Pule i Vodnjana, "Pirueta" i "Plesaoničica" Društva Naša djeca Pula.

Oslikavanje sobe

- Kad se spominju djeca u bolnici, prva pomisao je uvijek odjel pedijatrije i ginekologije, no djeca do 15 godina su podložna određenim stanjima koja zahtijevaju bolničku skrb i kirurško liječenje. Stoga unutar kirurgije oduvijek imamo jednu sobu s određenim brojem kreveta koja su namijenjena djeci, rekao je dr. Edo Matošević, voditelj Odjela opće i digestivne kirurgije pulske Opće bolnice te pojasnio ujedno da se medicinski i roditeljski pristup mijenja.

- Danas roditelji sve više žele biti uz djecu premda su djeca vrlo zahvalni pacijenti kad roditelji nisu u blizini. Želimo stoga boravak djece na našem odjelu učiniti što ugodnijim, prilagoditi im i približiti ambijent. Na taj će način biti lakše i roditeljima kada vide da su se djeca prilagodila bolničkom prostoru. Naime, radi se o malim pacijentima koji se znaju dići iz kreveta i odšetati na drugi odjel. Stoga nam je namjera pregraditi tu sobu, odvojiti ju od glavnog hodnika, što bi medicinskim sestrama noću omogućilo lakši nadzor. Imamo devet raspoloživih kreveta u toj sobi, a to nam je ljeti često nedovoljno, rekao je dr. Matošević.

Tek za kraj pozvane su sve pulske kreativne udruge koje su voljne oslikati dječju sobu na odjelu kirurgije. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter