Gladijatori probudili duh Rimskog Carstva u Fažani

Trgom su odjekivali jauci gladijatora  (D. MEMEDOVIĆ)
Trgom su odjekivali jauci gladijatora (D. MEMEDOVIĆ)

U središtu Fažane zveckali su mačevi i odjekivali jauci gladijatora koji su kotač vremena vratili za dvije tisuće godina, kada je ovim područjem vladalo Rimsko Carstvo, o čemu svjedoče ostaci brojnih vila, gospodarskih objekata, uljara i amfora. Dio je to Priča s fažanske rive koje i ove godine priređuje Turistička zajednica Fažane. Borbe gladijatora pred stotinjak gledatelja odvijale su se na Trgu sv. Kuzme i Damjana, dok su duž rive bili postavljeni štandovi na kojima su znatiželjnici mogli naučiti kako se izrađuju keramički predmeti s motivima amfora i drugih uporabnih predmeta iz doba staroga Rima. Djeca su sudjelovala u kreativnoj radionici izrade mačeva i štitova pod vodstvom Denisa Verbanca koji kaže da su se oklopi izrađivali od bakra u gipsanim modelima. Žene su, dodaje, od metalne žice plele pancirke koje su se nosile ispod oklopa. Sinoćnji gladijatori, doduše, nisu bili odjeveni u željezo, no borba, iako simulacija, nije prošla bez modrica i ogrebotina. Prikazan je i kamenoklesarski obrt, a mnogi su sudjelovali i u radionicama izrade mozaika i nakita. Na štandovima su se nudili lavanda i kamene posude. 

Fažanci i njihovi gosti imali su priliku kušati rimske slastice te razgledati izložbu „Fažana ispod pločnika“ na kojoj su prikazani ostaci objekata i ladanjskih vila iz antičkog doba, uljara u Šuridi, rimska vila u Valbandonu te kopija fažanske amfore. Nastupili su i žongleri koji su prikazali svoje umijeće baratanja vatrenim bakljama, a glazbu Rima približili su flautistica Nataša Dragun te udaraljkaš Sebastian Stell. 

U subotu će u sklopu Priča s fažanske rive biti prikazan život aristokracije iz doba Austro Ugarske Monarhije. Na to će povijesno razdoblje podsjetiti  izložba „Sidrište austrijske ratne mornarice“, Bit će prikazan prvi dolazak Paula Kupelwiesera u Fažanu, SM Korvetta Fasana, Fažanski kanal u Prvom svjetskom ratu te Marincovichi, fažanski poduzetnici viških korijena.    

Fažanskom će se rivom prošetati časnici austrougarske vojske te dame koje će se družiti uz Sacher tortu. Održat će se plesne radionice bečkog i engleskog valcera, modna revija, dok će na meniju aristokratskog stola biti kolači bečkih kavana. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter