Giravolta ili kuhana - špaleta za svačiji gušt

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Brojni gosti posjetili su Stanciju Buršić u Vodnjanu gdje je treći put održana tradicionalna manifestacija "Vodnjanska špaleta". Na čelu uigranog kulinarskog tima, zaslužnog za zamamne mirise i okuse koji su se širili Stancijom, bio je mladi kuhar Mateo Kliba.

- Pripremili smo palentu sa sirom ribancem, špaletu giravolta, fritaju sa kuhanom špaletom, šparugama i mladim lukom, a imamo i pršut, mladi luk i malo pince za kraj. Spremamo špaletu na oba načina koja se rade u Istri, kuhanu i giravolta.

U Vodnjanu je tradicionalni način pripreme plećke bio giravolta, naravno uz maslinovo ulje i bijelo vino koje daje poseban gušt, rekao je Kliba. Povratak tradiciji pripreme špalete cilj je i organizatorima, Dragici i Milanu Buršiću, voditeljima Stancije Buršić i Pršutarne "Kod Milana".

- Drago mi je jer su oduševljeni i stranci koji su došli kod nas. U Istri se špaleta treba vratiti na banak, mi smo stili to obnoviti kako se nikad delalo, rekla je Dragica Buršić. Zadovoljni su bili domaći i strani gosti koji su pohodili feštu te ih je na stolovima dočekala gozba, a "pale" su i rezervacije za buduće posjete.

Antonija Milanović iz Pule koja je feštu posjetila sa svojim prijateljima, bila je zadovoljna menijem, a špaletu su ponijeli i kući.

Posjetitelje iz Norveške je pak najviše iznenadila pinca, rekla nam je njihova vodičkinja.

- Malo im je čudan taj slatki kruh uz ova ostala slana jela, ali sve je vrlo ukusno. Komentari su pozitivni, odlična je i živa muzika i jako je lijepo, rekla je Karina Jurman.

Organizatori i suorganizator, vodnjanska Turistička zajednica, pobrinuli su se za dobru atmosferu za sve generacije pa je bio organiziran i sajam autohtonih proizvoda, penjanje na zamašćeni stup, kao i lutrija, a za nagrade su se pobrinuli sponzori, Grad Vodnjan, Zagrebačka banka, Istarska županija, pulska Obrtnička komora, Contrada i Croatia osiguranje. (P. LUKEŽ) 


Podijeli: Facebook Twiter