Gerontološki centar u Vili Trapp na Verudi

Gerontološki centar smjestit će se u prizemlju vile Trapp (M. ANGELINI)
Gerontološki centar smjestit će se u prizemlju vile Trapp (M. ANGELINI)

U prostoru nekadašnjeg dječjeg vrtića More, za nešto više od godine dana trebao bi biti otvoren Gerontološki centar Vila Trapp. Grad Pula osigurao je Domu za starije i nemoćne osobe Alfredo Štiglić prostor u ovoj vili na Verudi, u Ulici Pina Budicina 11. Grad i "Štiglić" partneri su u projektu Ministarstva socijalne politike i mladih u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala 2007. - 2013. sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - faza 3".

Razvoj socijalnih usluga

U Gerontološkom centru odvijale bi se aktivnosti "dnevnog boravka", aktivnosti savjetovališta, a bilo bi to i sjedište za "pomoći u kući". Kako doznajemo iz Grada Pule, u tom će se prostoru održavati i radionice za članove obitelji te javne tribine. Također, bit će ondje prostorije za koordinatora projekta i socijalnog radnika. Početak projekta, koji će trajati 14 mjeseci, najavljen je za 1. travnja, premda još predstoji potpisivanje ugovora između svih partnera. Kao mjesto umrežavanja i koordiniranja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Gerontološki centar je predviđen i smjernicama za izradu Plana za zdravlje Grada Pule 2015. - 2018. godine.

- Radi se o projektu razvoja socijalnih usluga u zajednici za obitelji s ovisnim članovima, kao što su osobe s invaliditetom, starije i nemoćne osobe, djeca i drugi koje omogućuju usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza te povećavaju ekonomsku aktivnost obitelji s ovisnim članom, kaže zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, voditeljica gradskog Tima za zdravlje.

Puh Belci, kao cilj ovog projekta, navodi unaprjeđenje mogućnosti zapošljavanja, pružajući podršku razvoju učinkovitih i uključivih socijalnih usluga. Navela je da se kroz ovaj projekt namjerava promicati usklađenje poslovnog i obiteljskog života razvojem nove, i unaprjeđenjem, kvalitete socijalnih usluga u zajednici.

Gerontološki centar Vila Trapp bit će smješten u prizemlje vile na Verudi koja je u vlasništvu Grada Pule. Djelovat će u njemu "dnevni boravak" za starije i nemoćne osobe, zasad kapaciteta deset mjesta s ad-hoc uslugama. U planu je zapošljavanje voditelja projekta koji će biti odgovoran za njegovu provedbu, socijalnog radnika koji će raditi stručni socijalni rad sa starijim i nemoćnim osobama u "dnevnom boravku" te "pomoći u kući" i "savjetovalište za starije i nemoćne osobe i članove njihovih obitelji.

Zapošljavanje šest njegovatelja

Za deset nezaposlenih članova obitelji koji skrbe o starijoj i nemoćnoj, odnosno ovisnoj, osobi u okviru projekta, a u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Pula, planira se organizirati edukacija za njegovatelja. Obaveznu praksu te će osobe obaviti u ovoj ustanovi, a zatim ih se šest planira zaposliti na pružanju usluga pomoći u kući te u dnevnom boravku. Predviđeno je da Savjetovalište započne s radom već u drugom mjesecu trajanja projekta gdje će se organizirati edukacija za starije građane te tribine i predavanja iz područja psihogerijatrije za članove njihovih obitelji. Savjetovališni rad pružat će se i individualno te se pretpostavlja da bi kroz 14 mjeseci projektom obuhvatilo sto korisnika. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter