Gdje prođe Anton Cetina ne ostane ni jedna šparoga

Svi sudionici prve Šparogijade
Svi sudionici prve Šparogijade

Anton Cetina je ukupni pobjednik Šparožina kup, natjecanja u branju šparoga u sklopu prve Šparogijade, održane jučer na dječjem igralištu kod boćališta u Fažani. Uz svog učenika Petra Uzelca nabrao je najveći "mac" koji je brojao čak 200 stabiljka tog samoniklog bilja te najdužu šparogu, kojoj dostiže 195 centimetara. Odgovarajući na pitanje koja je tajna njegovog uspjeha rekao je da dok jednu kida već vidi druge dvije. - Gdje drugi berači prođu, dodao je, ja još i ubirem za njima.

Natjecalo se 11 parova

Inače, Cetina je prije natjecanja vodio grupu u pokazno branje šparoga i na natjecanju brao šparoge iza ostalih natjecatelja na terenu kojeg su ostali već mislili da su očistili. Dodao nam je kako ne ide često u branje. - Idem dva-tri puta godišnje i naberem dvi torbe i to mi je dovoljno, zaključio je.

U natjecanju je sudjelovalo 11 dvočlanih ekipa koji su u određenom vremenu i na zadanom području berbe morali ubrati čim više šparoga. Bodovale su se samo stabiljke koje su imale vrh.

Drugo mjesto, po količini ubranih šparoga, osvojio je par Ljiljana Šokčević i Bruno Piljan koji su ubrali 182 šparoge. Slijede ih Dragan Stambolija i Milan Predan koji su imali na kupu 175 šparoga. Najdeblja je bila duga 5,2 milimetara, a ubrao ju je tim Petar Pavlović i Anton Matošević. Berač Petar Pavlović je nagrađen za najstarijeg jer broji 82 godine, a dvo i pol godišnja Ema Kvarnjal za najmlađu. Svi nagrađeni dobili su pehar.

Nakon branja guštanje u fritaji

Nakon branja uslijedilo je guštanje u fritaji od šparoga i pancete, a čitavo vrijeme je okupljene zabavljao harmonikaš Toni Majstorović iz Valbandona. Melita Peroković, direktorica fažanske Turističke zajednica rekla je da je ideja o organizaciji Šparogijade potekla od Boćarskog kluba prije svega dva tjedna.

- To smo svesrdno podržali jer smatramo da je to izvrsna manifestacija za sve, ali i način upoznavanja s našim samoniklim biljem i mogući turistički proizvod koji možemo ponuditi gostima, rekla je. Pojasnila je da su branje omogućili na zemljište u vlasništvu Općine Fažana i privatnih maslinara koji su to odobrili, a koje se nalazi na širem području Perojske šume. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter