Funtana: Deset milijuna za plažu i staru školu

Stara škola u Funtani (A. DAGOSTIN)
Stara škola u Funtani (A. DAGOSTIN)

Na posljednjoj sjednici općinskog vijeća Funtane donesen je novi proračun u visini od 26,7 milijuna kuna. Najveći se dio odnosi na uređenje plaže od Uvale Perila do Autokampa Bijela uvala u vrijednosti 5,2 milijuna kuna i rekonstrukciju "stare škole" u koju bi se trebala smjestiti općinska uprava vrijednosti pet milijuna kuna, zatim uređenje prometnice Ograde vrijednosti 1,5 milijun kuna, na otplatu kredita za izgradnju vrtića će ići 660 tisuća kuna, za uređenje prometnice u Ribarskoj ulici 650 tisuća kuna, za ulaganja u sportsku infrastrukturu 640 tisuća kuna, a asfaltiranje nerazvrstanih cesta unutar Funtane 485 tisuća kuna.

Podjela imovine i udjela u Montrakeru

Prethodno je rebalansiran ovogodišnji proračun s 24,9 na 15,6 milijun kuna, ponajviše zbog izostalog zaduživanja u visini od sedam milijuna kuna što se planiralo prvenstveno za projekt obnove "stare škole" i uređenja plaže od uvale Perila do autokampa, te smanjenja prihoda od prodaje nefinancijske imovine čija je stavka smanjena za jedan milijun kuna. Vijećnici su odobrili zaključak u svezi podjele imovine, prava i obaveza između općina Funtane i Vrsara da se podjela komunalnog poduzeća Montraker izvrši po principu udjela stanovništva te da se u obzir uzme naknada dokapitalizacija društva. Time bi udjel Općine Funtane u poduzeću iznosio 17,94 posto. Također općina Funtana ne prihvaća obavezu plaćanja kreditne obveze za izgradnju osnovne škole u Vrsaru. Donesena je odluka o načinu dodjele prostora u vlasništvu općine na korištenje udrugama za provođenje aktivnosti od interesa za opće dobro, te odluka o sufinanciranju smještaja korisnika domova za starije i nemoćne osobe. Njome će općina osobama koje na području općine prebivaju 20-24 godine sufinancirati boravak iznosom od 600 kuna (sa socijalnim dodatkom), između 25 i 29 godina iznosom od 800 kuna, a onima iznad 30 godina iznosom od tisuću kuna.

Država darovala zemlju za cestu

Vijećnici su prihvatili darovnicu države kojom u općinsko vlasništvo bez naknade (tržišne vrijednosti od milijun kuna) prelazi katastarska čestica 87/3 površine 1.398 četvornih metara u svrhu izgradnje nerazvrstane ceste. Pokrenute su izmjene Prostornog plana uređenja općine Funtana, izmjene Urbanističkog plana uređenja građevinskog područja naselja Funtana i građevinskih područja ugostiteljsko-turističke namjene Funtana i Valkanela, te građevinskog područja sportsko-rekreacijske namjene R6.

Za izgradnju i opremanje nove Opće bolnice u Puli općina Funtana će do 2036. godine isplatiti svoj udjel u kreditu u visini od 961 tisuća kuna. Za izgradnju Županijskog centra gospodarenja otpadom Kaštijun općina će počevši od 2017. godine, pa do 2037. godine plaćati 3.571 eura (oko 27 tisuća kuna) godišnje. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter