FRATARun za sve ljubitelje otočnog trčanja

Pripreme uoči prošlogodišnjeg starta
Pripreme uoči prošlogodišnjeg starta

Bogati zabavni program ovogodišnjeg "Ljeta na Fratarskom" nastavit će se danas kada se, s početkom u 19 sati, organizira velika utrka oko otoka prigodno nazvana FRATARun u dužini od 4,5 kilometara. Nakon trčanja, uslijedit će iće i piće, a od 21 sat održat će se Žuja party uz grupu Face to Face za sve željne zabave u savršenoj morskoj atmosferi prelijepog otočića. Organizatori utrke su Fratarski d.o.o. i Pula Sport d.o.o, a cijena startine iznosi 20 kuna. U predprijavama svoje je sudjelovanje potvrdilo 30 natjecatelja, ali se veliki broj trkača očekuje upravo danas, uoči samog starta. Prijave se primaju na dan utrke od 17.30 do 18.30 sati.

Inače, otok Veruda, Puljanima poznatiji kao Fratarski otok (po fratrima koji su na vrhu otočića oko crkve Blažene Djevice Marije 1624. osnovali samostan) omiljena je destinacija za kampiranje tijekom ljetnih mjeseci jer nije niti predaleko niti preblizu grada, niti je otok prevelik, niti premali. Na otoku nema struje tako da je pogodan i za robinzonski turizam, a opet s druge strane, za par se minuta može na obalu i sve je nadohvat ruke. Pa već kad je "pola Pule" tijekom ljeta na Fratarskom, nametnulo se logično pitanje: zašto ne bi organizirali i neku utrku, osim suhoparnih treninga? I tako se rodila ideja utrke FRATARun koja je prvi put aorgnaizirana za sve ljude koji su se 8. kolovoza lani zatekli na otoku. Tada je pala i odluka da dužina utrke bude 6,6 kilometara. Postavljeni su zvučnici, srdele su ulovljene i samo se čekalo nadobudne trkač(ic)e koji su odlučili subotnje popodne na +30 C provesti kupajući se u znoju umjesto u moru. I, šok i nevjerica, prijavljenih je bilo - 66! Svih dobnih skupina (najmlađi trkač je imao 11 godina, a najstariji veteran 66), podijeljeni su u dvije jakosne skupine, do 40 i preko 40 godina.

Krenuli su točno na vrijeme u 18 sati na 6,6 kilometra dugačku stazu njih 66 bodreni od strane svih otočana, a već nakon 6 minuta najbrži su već došli do kraja prvog đira, a potom lagano i ostatak ekipe. I tako đir po đir došli su do same završnice kada je u 18 sati i 23 minuta najbrži natjecatelj prošao kroz startno ciljnu ravninu! Zadnji su natjecatelji pristizali nakon četrdesetak minuta, a zadnji je ušetao nakon točno 47 minuta i 33 sekunde.

Slična se avantura, ali u očekivanju još većeg broja natjecatelja, očekuje i danas. (G. I.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter