Flego: Za mene postoji samo jedan izbor - Istra i IDS

Valter Flego IDS-ov kandidat za župana
Valter Flego IDS-ov kandidat za župana

Valter Flego i formalno je potvrđen kao kandidat IDS-a za župana na predstojećim lokalnim izborima. Jednoglasno je to odlučeno na sjednici predsjedništva stranke održanoj u pulskoj Zajednici Talijana.

- Za mene postoji samo jedan izbor - Istra i IDS. Siguran sam da će novi entuzijazam u IDS-u rezultirati pobjedom na izborima, rekao je Flego okupljenim članovima IDS-a Puljštine, koji su u Circolu imali tradicionalno druženje.

Kritizirao je državnu vlast, poručivši da se Istrom neće upravljati iz Zagreba.

- Nećemo dozvoliti da Istrom vladaju sette bandiere (očito aludirajući na Damira Kajina, kojeg je u Saboru tim riječima etiketirao HDZ-ovac Josip Borić, op. n.) i marionete kojima se upravlja iz Zagreba. O Istri će se odlučivati samo u Istri, kazao je Flego.

Istaknuo je da regionalizam i decentralizacija nemaju alternativu te da se zbog te dvije riječi zaljubio u IDS. No, kazao je da Kukuriku koalicija nije ništa učinila po pitanju provođenja tih ideja propagiranih u Planu 21.

Smatra da je država sve više centralizirana pa čak i da postoji ideja o ukidanju Istre kao županije i njeno pripajanje nekadašnjoj zajednici općina Rijeka. "Neće pasati", rekao je. Naglasio je da je protiv poreza na nekretnine, čime se još jedan koalicijski partner u Vladi usprotivio namjeri SDP-ovog ministra da uvede novi namet. "Moramo inzistirati na reformama jer ovako više ne ide".

Obećao je da će kao župan raditi na otvaranju novih radnih mjesta, ali i na uspješnijem gospodarstvu, boljem zdravstvu i školstvu.

Aktualni župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić rekao je da će se u političkom smislu iduće godine dogoditi dvije velike stvari - lokalni izbori i oni za EU te ulazak Hrvatske u EU. "IDS mora pobijediti. Imamo tu obavezu prema građanima. Sretan sam što će moj nasljednik biti Flego. Želim mu da pomete sve konkurente", kazao je Jakovčić.

Boris Miletić, potpredsjednik stranke, poput Flega nije imao najljepše riječi za državnu vlast. Ona, prema njegovim riječima, želi Istru pripojiti Rijeci, a načuo je i da se spominje pripajanje Elektroistre riječkom Elektroprimorju. "Potrebno nam je zajedništvo, ne smijemo dozvoliti da nas podijele", poručio je.

IDS-ovcima su se obratili i dužnosnici te stranke s područja Pule. Predsjednik Zajednice podružnica Puljštine Marko Martinčić  poručio je da ono što se sada radi u stranci treba samo nastaviti i ubuduće. Rekao je da u pulskom IDS-u nije bilo nikakvih konflikata te je pohvalio dobro ponašanje članova. Predsjednik pulskog IDS-a Valter Boljunčić prilično je pesimističan u najavama za iduću godinu, za koju kaže da će ju ekonomskom smislu biti još gora od ove. Smatra da je država mogla imati više sluha za istarske razvojne programe. (B. ŽIŽOVIĆ; snimio M. ANGELINI)

Kajin slaže svoju koaliciju
Očekivano se na sjednici predsjedništva IDS-a nije pojavio Damir Kajin. Telefonski smo ga kontaktirali i upitali razlog nepojavljivanja.
- Spriječen sam jer imam previše obaveza u slaganju svoje koalicije. Moram uskladiti sve interese građana Istre, bio je kratak.

 


Podijeli: Facebook Twiter