Flego: Vodni udar na džepove potrošača

Jezero Butoniga (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)
Jezero Butoniga (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)

"Na prijedlog županijskog Savjeta za gospodarstvo, Istarska županija, a siguran sam i HGK-Županijska komora, podržat će inicijativu Grupacije vodovoda i kanalizacije u Republici Hrvatskoj da se odgodi primjena odredbe novog Zakona o vodama jer nije vrijeme za dodatne troškove ni industriji ni domaćinstvima", izjavio je župan Valter Flego po završetku sjednice županijskog Savjeta za gospodarstvo održane jučer na Postrojenju za kondicioniranje vode Butoniga.

Po novom Zakonu o vodama, od 1.siječnja 2015. godine koncesija bi se plaćala na zahvaćenu vodu, a ne na fakturiranu kao sada, što bi predstavljalo novi udar na džepove potrošača.

Izmjenama i dopunama Uredbe o visini naknade za korištenje voda Vlada je 1. travnja ove godine već povećala naknadu za korištenje voda distributerima vodne usluge, za kunu i pol, s dosadašnjih 1,35 kuna na 2,85 kuna za prostorni metar zahvaćene vode što je prihod Hrvatskih voda.

No, najgore vezano za cijenu vode, rekao je Flego, tek slijedi početkom iduće godine, jer ne samo što bi se naknada plaćala na zahvaćenu vodu već bi se na to obračunavao i PDV.

- Cijena vode, naknade za korištenje, naknade za vodozaštitu i sve što ulazi u cijenu kubika koju plaćaju gospodarstvo i domaćinstva, već sada je visoka, ne stoga što to ide vodovodima već upravo obrnuto jer su cijene naknada izuzetno velike. Vodovod ne dobije u ukupnom kolaču čak ni 50 posto sredstva, a s tim prihodima ostvaruje izuzetne rezultate, rekao je Flego. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter