Flego u Politehnici: Znanje je naš najvredniji resurs

Valter Flego ispred Politehnike daje izjavu novinarima
Valter Flego ispred Politehnike daje izjavu novinarima

IDS-ov kandidat za istarskog župana na izborima u svibnju Valter Flego danas je u sklopu svoje turneje, nazvane "Istra koja radi", posjetio pulsku Visoku tehničko-poslovnu školu, Politehniku. Tom se prigodom sastao s dekanom dr. sc. Lucianom Delbiancom i njegovim suradnicima te obišao studente i razgovarao o radu i programu te ustanove.

- Znanje zauzima visoko mjesto na listi prioriteta u mom programu; smatram da je ulaganje u znanje najbolja i najisplativija investicija. Znanje je naš najvredniji resurs i na tome moramo temeljiti svoju komparativnu prednost u budućnosti. Veseli me kad vidim da se Politehnika razvija i proširuje nastavne programe, čime će privući još veći broj studenata. Ulazak u EU će nam omogućiti još intenzivniju razmjenu studenata odnosno studiranje naših mladih ljudi u Europi, ali i veći broj studenata iz EU-a će dolaziti u Istru. Važno je da po završetku studija mladima omogućimo stjecanje prvog radnog iskustva. Stoga ću se u svome mandatu zalagati za otvaranje tisuću novih pripravničkih mjesta, rekao je Flego.

Osvrnuo se i na dio svog programa "Platforma 7x7 - za Istru koja radi", koji u poglavlju Operacija budućnost između ostalog donosi konkretne mjere za mlade, odnosno 30 posto više novca za stipendije i posao za mlade. Usto je rekao da će se zalagati da se što prije izgradi novi sveučilišni kampus u Puli, za edukaciju mladih i razvoj Centra za EU. Također, zauzet će se da se 30 posto više mladih zaposli na EU-projektima.

Dekan Delbianco istaknuo je da ovaj studij radi već 13 godina.

- Trogodišnji studij osposobljava naše studente za rad u lokalnoj samoupravi i privredi. Uz suradnju koju imamo s jedinicama lokalne samouprave, studij zajedno korigiramo shodno potrebama. Stvaramo nove uvjete za rad i naobrazbu zahvaljujući i potpori Županije. Upravo je to jedan od razloga što smo gradonačelniku Buzeta i eventualnom budućem županu pokazali što smo napravili i gdje se troši županijski novac, istaknuo je Delbianco.

Podsjetimo, dio zgrade pulske Politehnike se renovira. Na dva kata, ukupne površine 700 kvadrata, bit će smješten laboratorij i učenički prostori. Vrijednost investicije iznosi pet milijuna kuna.

Ovom su prilikom s Flegom razgovarali i županijska pročelnica za kulturu i obrazovanje Patricia Smoljan te pročelnik za gospodarstvo Alen Damjanić. (C. B. GALIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter