Flego: Istra treba ostati samostalna regija!

Valter Flego (M. ANGELINI)
Valter Flego (M. ANGELINI)

"Ukinite sve županije i uštedite šest milijardi kuna", radikalan je prijedlog Europske unije koja apelira na Hrvatsku da provede konkretnu reformu javne uprave na način da se smanji broj upravnih jedinica. Mnoge europske zemlje već su srezale ili barem prepolovile velik broj svojih regija, a pokazalo se da je u nekim zemljama, poput Poljske, nakon takvih poteza došlo do smanjivanja korupcije, ali i jačanja ekonomije.

Istarskog župana Valtera Flega pitali smo jesu li ovakve izjave na tragu mogućeg ukidanja pojedinih županija i hoće li se u pitanje dovesti i opstojnost Istarske županije.

- Slažem se da sustav državne uprave treba reorganizirati i racionalizirati, kazao je Flego, no prije teritorijalnog preustroja, veli, treba definirati koji će se poslovi na određenom teritoriju obavljati i s kojim sredstvima.

- Preustroj nema smisla ako će se zadržati postojeća preraspodjela proračunskih sredstava u kojoj središnja država troši 90 posto proračuna. Iskustva razvijenih europskih zemalja potvrđuju da su najrazvijenije one zemlje koje su najviše decentralizirane. Mi se posla ne bojimo, želimo veće ovlasti i više odgovornosti kako bi mogli upravljati vlastitim razvojem, rekao je Flego.

Dodao je da je iznimno važno, a za što će se zalagati, da se pri preustroju vodi računa o regionalnim specifičnostima i identitetima, odnosno da Istra i dalje bude samostalna regija.

- Evo na primjer i Francuska je nedavno provela reformu javne uprave smanjenjem oblasti s 21 na 12, ali je Korzika, koja broji svega 300 tisuća ljudi, svejedno sačuvala svoju regionalnu posebnost. To želimo i mi u Istri, istaknuo je Flego. Od ranije je već poznat i stav vladajuće stranke u Istri čiji je predsjednik Boris Miletić izjavio "da IDS ne bi bio u Vladi koja bi ukinula Istru kao regiju".

IDS podržava reformu državne uprave

Predsjednik IDS-a Boris Miletić uvjeren je da današnji sustav nije održiv te smatra da je potrebna reforma teritorijalne organizacije države.

- Hrvatske financijske mogućnosti su ograničene, a građani ne mogu izdržati namete kojima se treba financirati preglomazni državni aparat. Hrvatskoj je potrebna reforma teritorijalne organizacije države, provedba stvarne decentralizacije, ali i jačanje uloge lokalne samouprave. Stav IDS-a je potpuno jasan: podržat ćemo svaku reformu državne uprave gdje će županije, odnosno regije, imati opravdanu ekonomsku održivost te predstavljati zemljopisnu, povijesnu te kulturnu cjelinu. U Istri smo pokazali kako županija može ispuniti svoj zadatak: biti na usluzi građanima, ali i pokretač gospodarskog i društvenog razvoja.

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić smatra također da je Hrvatskoj potrebna reforma javne uprave, kako bi ona postala učinkovitija, racionalnija, efikasnija i štedljivija.

- U tom smislu, podržavam potrebne reforme javne uprave i smanjenje broja županija, ali na način da se formiraju regije koje imaju opravdanu ekonomsku svrhovitost i održivosti, te predstavljaju prirodnu, zemljopisnu, povijesnu, kulturnu i gospodarsku cjelinu. Dubokog sam uvjerenja da je potrebno zadržati županijsku razinu vlasti i da je nužno da se ustavne odredbe pretoče u zakon, da se regijama da više mogućnosti, više ovlasti i više odgovornosti, te precizni djelokrug rada kako bi one bile pokretač i koordinator razvoja. (D. B. P., C. B.)


Podijeli: Facebook Twiter