Flego: Do kraja godine 10 mil. kuna za razvoj turizma

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Rezimirajući događaje koji su obilježili ovu godinu, istarski župan Valter Flego na današnjem je druženju s novinarima izjavio da 2014. godina nije bila ni laka ni jednostavna te je bila popraćena brojnim izazovima te dodao da se unatoč tome, županijska uprava spremno uhvatila u koštac sa svim teškoćama.

- Kada je početkom godine Hrvatska ušla u proceduru prekomjernog deficita, jasno je bilo da treba početi vuči konce i početi proaktivno djelovati i mi smo već tada poduzeli konkretne korake. Smanjili smo plaće između 11 i 15 posto, kao i troškove prijevoza za 50 posto, što je rezultiralo time da smo ove godine uštedjeli 11,5 milijuna kuna što je više nego zavidan rezultat, kazao je Flego i dodao da ta smanjenja nisu rezultirala padom kvalitete ili dostupnošću usluga.

Naglasio je da ekonomske prilike ne smiju biti izlika za nerad već vrijeme kada treba dati svoj maksimum te zajedničkim angažmanom iznjedriti nove prilike i nova radna mjesta. Istaknuo je da je Istarska županija u 2014. godini nastavila provoditi sve najvažnije projekte koje u ovom mandatu želi realizirati.

- Tako je pri samom kraju procedura javnog nadmetanja za izgradnju nove opće bolnice u Puli, a siguran sam da ćemo iduće godine imati izvođače radova za četiri nove škole te da će profunkcionirati novi Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun. Također, nastaviti ćemo s velikim investicijama u infrastrukturi, osobito tu mislim na plinofikaciju, izgradnju vodovodnih ogranaka, zaštitu izvorišta pitke vode i kanalizacijskih sustava, rekao je.

Po njegovom mišljenju, 2014. godinu je obilježila suradnja javnog i privatnog sektora što je rezultiralo stvaranjem deset novih mjera za pomoć gospodarstvu. Županija je, tvrdi, paralelno ulagala i u turističku infrastrukturu te je iz Fonda za razvoj turizma u tu svrhu stiglo preko osam milijuna kuna.

- No ovih dana dobivamo nove iznose, odnosno do kraja godine očekujemo više od 10 milijuna bespovratnih kuna iz ministarstva turizma. Naime, predstoji nam egzaktno osmišljavanje daljnjeg razvoja istarskog turizma za razdoblje 2015.- 2025. jer upravo je u proceduri natječaj za izradu novog masterplana razvoja istarskog turizma, rekao je Flego.

Po njegovim riječima, Istarska županija je u 2014. godini realizirala brojne projekte koji doprinose većoj kvaliteti života građana, dodajući da će i u 2015. godini nastaviti s projektima  "Imam ideju" i "Moj prvi posao". Uz to, naglasio je, Istra je ove godine postala članica Euroregije bez granica što otvara nova vrata u povlačenju sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova.

- Unatoč stanju u državi, brojke govore da je Istra po indeksu razvijenosti, iza Zagreba, prva najrazvijenija regija, te da nam je stopa nezaposlenosti dvostruko manja nego u Hrvatskoj. Također, Istarska županija ima najtransparentniji proračun u Republici Hrvatskoj, dok je šest istarskih gradova ocijenjeno najuspješnijima u poslovanju, kazao je Flego.

Naglasio je da u budućem teritorijalnom preustroju, Istra mora ostati samostalna regija te da će zbog gubitka 20 milijuna kuna zbog novih poreznih razreda, Županija morati redefinirati svoju ulogu i usluge koje pruža. Na kraju je kazao da će i u nadolazećem razdoblju županijska uprava nastaviti odgovorno raditi na razvoju Istre i biti dostupni svima. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter