Flego: Danas je Istra regija primjer u državi

Valter Drandić, Marinko Grbić, Gualtiero Mocenni, Nikola Žgrablić i Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Drandić, Marinko Grbić, Gualtiero Mocenni, Nikola Žgrablić i Valter Flego (M. MIJOŠEK)

- Od donošenja statuta prošle su 23 godine, usvojenog u tmurnim vremenima u kojima je Istra kročila dalje, jer su Istrani ostali vjerni idealima svojih predaka i odani svojim temeljnim vrijednostima. Poriv za njegovo donošenje bili su sloboda i ljudska prava, koji nemaju alternative. Nema ništa vrjednije od slobode čovjeka, od njegovog prava da govori jezik koji želi, da izražava svoju vjeru i nacionalnost onako kako želi. Statut je obogatio život u Istri, poboljšao život svih građana i prava manjina. Taj je dan utjecao na demokratske procese ne samo u Istri, nego u Hrvatskoj, rekao je predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić danas u Istarskoj sabornici u Poreču na svečanoj sjednici u povodu Dana statuta Istarske županije pred mnogobrojnim uzvanicima iz političkog, gospodarskog, kulturnog, vjerskog i društvenog života.

Statut je donesen 30. ožujka 1994., nakon duge političko-pravne bitke, kao temeljni dokument kojim je Istra istaknula svoj identitet i utvrdila vrijednosne temelje svog razvoja. Istrani s ponosom svake godine obilježavaju taj datum, jer je statut odraz multikulturalnosti i višejezičnosti, očuvanja suživota i antifašizma. A to su danas standardi koje više nitko ne dovodi u pitanje i potrebno ih je očuvati, podcrtao je Drandić.

Ozbiljan dijalog

- Konačno je vrijeme za ozbiljan dijalog u ovoj zemlji u kojoj još uvijek ima premalo komunikacije. Vrijeme je da županije, gradovi i općine zajedno promišljaju svoju budućnost, nužna je decentralizacija. Danas su neke stvari ipak bolje nego prije 20 godina, ali nismo još tamo gdje bismo mogli i željeli biti. Svatko od nas ima još puno posla, jer izazovi su brojni. Moramo se oduprijeti svim vrstama nacionalizma, etičkih podjela i netrpeljivosti, diskriminaciji i nasilju, posebice prema manjinama, iznio je Drandić.

- Danas je Istra svjetionik razvoja, regija primjer u državi, rekorder u turizmu, rekao je istarski župan Valter Flego, osvrnuvši se na lanjske parlamentarne izbore koji su donijeli novu poreznu reformu i slijedom toga manje prihode lokalnim i regionalnim jedinicama samouprave te još veću centralizaciju sustava. Zbog toga ni jedan veći projekt ne može biti pokrenut bez suglasnosti države

- Našoj su zemlji potrebne suštinske reforme – uporno i neumorno zalažemo se za funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju, te se nadam da će aktualna Vlada znati to prepoznati. Lani nismo spavali, nego smo nastavili graditi i ulagati u sve sfere društva i gospodarstva. I stoga smo, bez obzira na sve prepreke, realizirali brojne projekte i inicirali niz novih. Istra je druga po razvijenosti iza Zagreba. Najbolji pokazatelji zaustavljanja negativnih trendova je otvaranje tri tisuće novih radnih mjesta u zadnje četiri godine, a posebno veseli pad nezaposlenosti mladih. No, popis svega onoga što je pred nama je dugačak, riječi su župana Flega.

U ime Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića obratio se uzvanicima državni tajnik Ivan Bubić.

- Posebno nas veseli što se turizam razvija i u ruralnim dijelovima. To dokazuje da je Istra među prvima nastojala u punom smislu misliti i djelovati europski. Istra zajedno sa Zagrebom i Primorsko-goranskom županijom premašuje prosječne statističke pokazatelje gospodarske uspješnosti. Stoga naglašavam nužnost dovršetka Istarskog ipsilona, izgradnju željezničkog tunela, ravničarske pruge i drugih projekata radi bolje povezanosti Istre s ostatkom zemlje, iznio je Bubić i pozvao na dobronamjernu, otvorenu i tolerantnu komunikaciju na dobrobit naše županije i domovine.

Izaslanik predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović, saborski zastupnik Anton Kliman, naveo je da je Istra uvijek imala veliku važnost u hrvatskoj povijesti. Tako je i u zadnjih 25 godina moderne hrvatske države tijekom kojih su Istrijani u mnogočemu bili predvodnici demokratskog i gospodarskog razvoja.

- Imali smo sreću što smo bili pošteđeni ratnih razaranja, prognanstva i drugih nevolja. Istodobno smo u velikom broju sudjelovali u obrani Hrvatske i pružali utočište izgnanima iz drugih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Danas je naša županija simbol uspjeha u mnogim javnim politikama – od obrazovanja preko zapošljavanja do socijalnog sustava i gospodarstva. U tome je ime Istre istinski brend i primjer kada je riječ o otvorenosti i suradnji s hrvatskim i regijama izvan zemlje, te poštivanju ljudskih prava i promicanju prava manjina. Istra je u svemu tome postavila ne samo hrvatske, već i europske standarde. Dostignuća su velika ali na tome se ne smije stati. Za daljnje iskorake potrebna je čvršća suradnja kako bismo nastavili brojne projekte u svim sferama. U žarištu svih nastojanja moraju nam biti mladi i demografski oporavak, smatra Kliman.

Puno zajedničkog

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je kako s Istrom imaju puno toga zajedničkog u gospodarskom i svjetonazorskom sustavu.

- Podaci pokazuju da smo zajedno dvije vodeće regije u državi. Nije dobra tako velika različitost u Hrvatskoj, jer je skoro 15 županija ispod hrvatskog prosjeka po brojnim pokazateljima. Drago nam je da smo lideri, ali doslovno sve je koncentrirano u svega nekoliko i moramo se boriti zajedno za decentralizaciju Hrvatske. Među brojnim sličnostima ističem i tekovine antifašističke borbe koje su nam omogućile da živimo u današnjim granicama, koje su u Domovinskom ratu obranjene, rekao je Komadina. (Tanja KOCIJANČIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter