Flego: Čuvajmo i budimo ponosni na tradiciju

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Tradicionalna Smotra volova, kanfanarska "Jakovlja" i ove je subote, usprkos nesnosnim vrućina privukla veliki broj gledatelja.Okupljanje je po užanci bilo na području Pinkolice gdje su posebni gosti i domaćini pozdravili okupljene. Načelnik Kanfanara Sandro Jurman, podsjetio je da je Pinkolica i prije 26. godina bila  mjesto okupljanja i ona početna točka s koje je odaslana incijativa za potrebom očuvanja boškarina, nježnih istarskih divova, kojima je prijetilo izumiranje.

 -U toj smo nakani i uspjeli, spasili boškarina i sačuvali tradicjiu, rekao je Jurman, dodavši da je i to jedan od razloga zbog kojih se Kanfanar od ove godine brendirao i kao Općina istarskog vola i fuži.

O tradiciji i potrebi njenog očuvanja na  Poluotoku govorio je Valter Flego, župan Županije istarske , kazavši da iako danas živimo u digitalnom svijetu, tko smo i odakle smo ne smijemo zaboraviti.

"Živimo u globalnom, digitalnom svijetu ali naša tradicija na koju smo ponosni mora ostati  netaknuta. Svjesni smo da se stvari u Istri, Europi,  Svijetu mijenjaju i mi nismo protiv promjena, ali jesmo protiiv zaboravljanja, a nišpošto protiv zanemarivanja svoje povijesti i tradicije, rekao je u pozdravnom govoru župan Flego.

Čast da 26. smotru istarskih volova otvori pripala je ministru turizma RH-a Antonu Klimanu, koji je također istaknuo važnost očuvanja tradicije i ponos što su Istrani i Kanfanarci pokazali da je poštuju, njeguju i znaju sačuvati.

Nakon pozdravnih govora povorka s 20 boškarina i njihovih vlasnika pristiglih iz čitave Istre uputila se prema vali, u kojoj su volovi demonstrirali način oranja po starinski, ali i gdje je održano natjecanje u izboru najposlušnijeg, najvećeg i najljepšeg istarskog boškarina. (N.ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter