Financijski udar rastrošnim gradovima i općinama

Spominje se i Rovinj koji s 26 zaposlenih na plaće troši 33,4 posto prihoda (M. MIJOŠEK)
Spominje se i Rovinj koji s 26 zaposlenih na plaće troši 33,4 posto prihoda (M. MIJOŠEK)

Prema pisanju jednog nacionalnog dnevnog lista, Vlada razmišlja o tome da se lokalni proračuni stave izvan snage u onim općinama i gradovima koje troše više od 20 posto izravnih prihoda. Naime, općine koje ne ostvaruju prihode ne bi se ukinule, ali im država više ne bi davala sredstva za podmirenje plaća. Oni načelnici i gradonačelnici koji se ne bi prilagodili novim uvjetima štednje i smanjili troškove, mogli bi se uskoro naći u bezizlaznoj situaciji. Ili bi radikalno trebali udariti po vlastitom džepu ili bi radili pro bono i volontirali, a krajnja solucija je i raspisivanje novih izbora, što bi opet dovelo do enormnih troškova.

Na listi rastrošnih kroničara koji svojim prihodima ne prate visinu plaća, našlo se i šest istarskih gradova i četiri općine. Ta se lista temelji na analizi izvješća o izvršenju proračuna jedinica lokalne samouprave koje gradovi i općine predaju Ministarstvu financija, a koja između ostalog prikazuje troškove za plaće u 2011. godini.

Iz liste se može iščitati da Umag za plaće šesnaest zaposlenih troši 36,3 posto prihoda, Buje za isti broj zaposlenih 36,2 posto, dok Pazin, u kojem je zaposleno dvadeset djelatnika, na plaće troši 35,4 posto. Spominje se i Rovinj s 26 zaposlenih koji troši 33,4 posto i Vodnjan sa 135 zaposlenih u kojem na plaće otpada 30,7 posto prihoda. Tu je i Buzet s dvadeset zaposlenih i s iznosom od 29,7 posto prihoda za plaće. Od istarskih općina, na tom su se popisu za 2011. godinu našli i Vrsar, Grožnjan, Oprtalj i Žminj koji su na plaće trošili između 28 i 33 posto prihoda.

Ovi su podaci odmah unijeli pomutnju. Lokalni čelnici odreda demantiraju tvrdnje o vlastitoj rastrošnosti i broju zaposlenika u gradskim administracijama. (Piše D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ; surađivale P. L., K. F., A. D. N. O. R.)


Podijeli: Facebook Twiter