Finalni dogovori oko popločavanja okoliša Arene

Projekt uređenja predviđa radove u dvije faze (N.  LAZAREVIĆ)
Projekt uređenja predviđa radove u dvije faze (N. LAZAREVIĆ)

 Najočekivaniji ovogodišnji gradski projekt svakako je uređenje okoliša Arene, najvrjednijeg pulskog spomenika i simbola grada. Iako je projekt uređenja nogostupa iznad amfiteatra te južne serpentine dugo godina najavljivan, a pogotovo se očekivao tijekom prošle godine te je za taj projekt spremna i cjelokupna dokumentacija, gradska uprava u prošloj godini projekt je prolongirala za početak ove jer nije bila zadovoljna što se na lokaciji Ozad Arene i južnoj serpentini predviđa asfalt.

Proširenje nogostupa

Stoga je s konzervatorima i Arheološkim muzejom Istre dogovoreno da se nogostup s gornje strane amfiteatra te Uspon Marijana Rotara popločaju kao jedna cjelina. Upravo stoga je najesen 2016. godine Grad u suradnji s konzervatorima usuglašavao uzorke za popločavanje, koje bi, kako nam je tada izjavio pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić, bilo ogledni primjer za svako daljnje popločavanje površina u starogradskoj jezgri. Cilj je definirati podlogu koja će biti prilagođena ambijentu velebne Arene, ali i stvoriti temelje pronalaženju alternativi kamenim podlogama i asfaltu starogradske jezgre. Upravo stoga su od jeseni, već ishodovane dozvole doživjele minimalne prilagodbe, a uz nogostup i serpentinu namjerava se urediti i zelena površina Ozad Arene te proširiti nogostup i spojiti ga kao jednu cjelinu s Usponom Marijana Rotara. 

- Upravo jer je riječ o uređenju okoliša najznačajnije povijesne građevine u Puli, do sada je na terenu razmatrano više mogućih rješenja materijala za podlogu, kojim bi se mogao popločati okoliš Arene, a koji može biti kvalitetno opločenje i za druge površine u povijesnoj cjelini grada. U suradnji s konzervatorima iznijeta su mišljenja na do sada razmatrane podloge te su trenutno u tijeku finalni dogovori oko konačnog rješenja. Po konačnom odabiru podloge pokrenut će se aktivnosti vezane uz nabavu izvođača radova, a cilj je početi što prije, poručio je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić te dodao da će se konkretnije o rokovima moći govoriti po provedenoj nabavi. 

Izmijenjen projekt

Uz navedeno uređenje izgradit će se i glavni niskonaponski razvod amfiteatra potreban za odvijanje manifestacija unutar Arene. Upravo stoga je izmijenjen projekt krajobraznog uređenja Uspona Marijana Rotara (serpentine), kao i usklađen projekt javne rasvjete cjelokupne zone. 

Riječ je o prvoj fazi uređenja okoliša Arene, dok bi se u drugoj fazi uredila površina ispred sjeverne serpentine (stepenice), što će, pak, ovisiti o istraživanjima antičkog nogostupa koji su nakon dugog niza godina nedavno nastavljeni. Ovisno o nalazima, modelirat će se uređenje površine te sanirati sjeverni sanitarni čvor (ispod stepenica), odnosno urediti još jedno elektropostrojenje. (G. ROJNIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter