Festivali Istri donijeli više od 85 milijuna kuna

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Nakon što se na Gradskom vijeću Pule, ali i u javnosti, povela rasprava o tome kako bi se Grad i Županija trebali odrediti prema festivalima kojih je u Istri sve više, reagirali su iz Obrtničke komore Istarske županije, gdje podržavaju manifestacije ovakvog tipa.

- Iako u javnosti vlada podijeljeno mišljenje o održavanju festivala, vjerujem da obrtnici i ostali gospodarstvenici podržavaju takve događaje. Festivali Outlook i Dimensions u Štinjanu te Unknown u Rovinju doprinose poslovanju ugostiteljstva, turizma, trgovine, prijevoza, a indirektno donose dobit i mnogim drugim djelatnostima, ističe Mario Paliska, predsjednik OKIŽ-a.

Posebno je, bitno, veli on, što se održavaju u posezoni. Riječ je o novom segmentu gostiju koji bez takvih događanja ne bi ni došli u Istru.

-Točne su neke primjedbe na festivale (buka, gužva), međutim, dobar dio gospodarstva orijentiran je prema turizmu i trebalo bi više razmišljati o pozitivnim efektima. Prema podacima TZ-a, festivali u Štinjanu rezultirali su s 30 tisuća dolazaka i 200 tisuća noćenja te financijskim efektom za regiju većim od 85 milijuna kuna.

Primjera radi, samo meni, kao vlasniku obrta za proizvodnju vrećica za peciva i prehranu, u festivalske je dane promet povećan za više od 30 posto. Prosječna potrošnja posjetitelja festivala iznosi oko 3.500 kuna bez prijevoza, festivalske ulaznice i smještaja, što pokazuje da se radi o gostima koji su po potrošnji iznad prosjeka ostalih gostiju, kaže Paliska.

Često nas, veli, zovu građani i žale se na buku u određenom objektu, pa čak i na konzumaciju droge, pa se na nekim portalima pojave napisi da takve manifestacije treba zabraniti.

- No, postoje institucije koje bi se trebale time baviti. S druge strane, ima ljudi koji se ne bave turizmom i koji ne shvaćaju da u to kratko vrijeme netko mora raditi i zaraditi da bi punio proračun grada, županije, države. Na koncu, i turističke zajednice žive od boravišne pristojbe, smatra Paliska, dodajući da treba podržati manifestacije koje će privući masu ljudi, te pritom navodi primjer Obrtničkog sajma u Puli, koji svake godine privuče mnoštvo koje nešto i potroši.

Napominje da je organizacija festivala svake godine sve bolja. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter